23-10-2012, 18:38
|
#2
|
|
Taraflar arasında eser sözleşmesi kurulmuştur.
Sözleşmenin şartlı oluşu, sözleşmenin ifasına engel değildir.
"beğenmeme halinde ücret ödemeyeceğim" şerhinin altında imza olmayışı, şerhin geçersizliğini göstermez. Aksini ispat diğer tarafa düşer. Misal; "bu şerh hile kullanılarak yazılmıştır."
Beğenme kavramı, genel bir kavram olmakla birlikte, kişiye özel bir duygu neticelenmesidir. Buna rağmen bu tip sözleşmelerde ki, bu nevi şartın kabul edilmesi gerekmektedir. Zira, reklam, heykel, resim vb. eserler yüklenicinin hayalgücü ile sınırlı olan, emsali olmayan eserlerdir. Eş söylem ile ortaya çıkartılacak eserin nasıl olacağını, ne şekilde sonuçlanacağını, objektif kriterlere göre önceden belirlemek güçtür.
Ancak, iş sahibi, eserde ayıp (beğenmeme) bulduğu takdirde, buna ilişkin önceden ihtar etme, bilirkişi raporu ile tespit etme gibi yükümlülükleri vardır.(TBK 473-474)
Bu hususların gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmanızı öneririm.
İş sahibi, televizyonda yayınlandıktan sonra reklamı beğenmediğini belirtirse, işi örtülü olarak kabul ettiği anlamı da çıkabilir. (TBK 477)İşveren, imkanları varken ihtar yükümlülüğünü gerçekleştermezse eseri kabul etmiş sayılır.(477/2)
İş sahibi tüm yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirdiği takdirde, hakkaniyet ve dürüstlük kuralları çerçevesinde mesele muhakeme ile çözülebilir kanısındayım.
Kolay Gelsin...
|