|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Suat Ergin |
 |
|
|
|
|
|
|
Vekalet sözleşmesi yoksa, AAÜT gereğince vekalet ücreti talep edileceği hepimizin bilgisi dahilindedir. Mesele, bu ücretin ne zaman muaccel olacağıdır. Olasılıklar:
1- "Dava açıldığı zaman ücretin bir kısmı/hepsi peşin alınır" dersek, dava açıldığı zaman ve derdest iken her an istenebilir.
2- "Yerel mahkemece karar verildiği zaman muaccel olur" dersek, meslektaşımız şu anda istifa edip, "haklı istifa" müessesesini işletebilir. Meslektaşımız "anlaştıkları miktarın birazını zar zor tahsil ettiğini" yazdığına göre ve karşılıklı imzaları havi bir belge de varsa, bakiye miktarı hemen isteyebilir, diye düşünüyorum.
Diye sorulduğu için, "haklı istifa" müessesesi de hatırlatılmalıdır.
3- "Müvekkil vekalet ücreti de mahkeme kararının tüm aşamalardan geçtikten sonra kesinleşmesinden sonra muaccel olur" derseniz, cevabınıza katılmamakla birlikte siz haklı olursunuz.
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
Görüş farklılığının "kesinleşme" mefhumundan kaynaklandığı sabit.
Ancak olayda "haklı istifa" varsa "kesinleşme" beklenmeksizin işlemlere başlanabileceğini savunuyorum. İstifa edildikten sonra, yasal sürenin geçmesini müteakip, icra takibi veya dava açılabileceğini savunuyorum.
Olası bir itiraz veya savunmada; mahkemenin inceleyeceği nokta: İstifanın haklı olup olmadığıdır.
Ücretin ödenmemesinin de "haklı istifa" sayılacağını savunuyorum.
|
|
 |
|
 |
|
Meslektaşımızı yanlış yönlendirmemek gerekir.
1- Vekalet ücreti, aksi kararlaştırılmadıkça işin bitiminde ödenir. Doktrinde bu konuda tartışma yoktur.
(Bakınız: Fahrettin Aral, Borçlar Hukuku Özel Borç İlişkileri, Sayfa:414; Mustafa Reşit Karahasan, Türk Borçlar Hukuku Özel Borç İlişkileri Sayfa: 1081; Suat Sarı, Vekalet Sözleşmesinin Tek Taraflı Olarak Sona Erdirilmesi, Sayfa:270; Haluk Tandoğan, Borçlar Hukuku Özel Borç İlişkileri sayfa:348 vb.)
2- İş henüz bitmeden ücret muaccel olmadığına göre, ücretin ödenmemesi nedeniyle "haklı istifa" sözkonusu olamaz.