Mesajı Okuyun
Old 17-10-2012, 10:09   #11
Av.Mehmet Saim Dikici

Alıntı:
Yazan ayse1728
iyi günler herkese,
uzaktan bir akrabamıza yaklaşık 2 yıl öncesinde açılmış olan tapu iptal tescil davasında davalı vekili olarak davayı en baştan beri takip ettim. dava redle sonuçlandı. şimdi yargıtayda. büyük ihtimalle de onanarak gelecek. mahkemede tarafımıza taşınmazın değerine göre davacıdan alınmak üzere 6.800 TL vekalet ücretine hükmedildi. tabi kesinleşme olmadığı için henüz tahsil edemedim. bu arada akrabam olan asil ile de yazılı bir sözleşme yapmamış idik. (akrabayız ya ayıp olur diye) gel zaman git zaman anlaşmış olduğumuz tutarın ancak bir miktarını zar zor kendilerinden tahsil ettim. 8-10 kere aradım. en son 5 ay önce aradığımda bana para vermeyi düşünmediklerini söylediler. peki diyerek kapattım telefonu. şimdi ne yapmalıyım? karşı vekalet ücretini dayanak göstererk alacak davası mı açmalıyım yoksa mahkeme ilamını esas alarak ilamsız icra takibi mi yapmalıyım kazancağım parada değil artık gözüm sadece emeğime saygısızlık etmelerine fena canım sıkıldı. siz olsanız ne yaparsınız?

Henüz azil ya da istifa olmadığı için dosyada vekilsiniz. Dolayısıyla ücreti şu aşamada istifa etmeden talep etmeniz mümkün değil, kararın kesinleşmesi gerekir.

İstifa ederseniz eğer,"haklı" istifanız (*)temelinde istifa etmek zorunda kalmasaydınız uğramayacağınız zararlarınız kalemi içinde kalan müvekkiliniz ile aranızdaki (Vekalet Ücretinizi) (Av.164) kesinleşmeden talep edebilirsiniz.

+ Karşı yandan alınacak vekalet ücreti (tapu iptal ve tescil davalarında kesinleşmeden icra mümkün olmadığından) ancak kararın kesinleşmesi halinde hak edilip, karşı yandan talep edilebilir bir alacaktır. Bu itibarla bu kısım için alacağınız karar kesinleşmedikçe "muhtemel zarar(alacak)" olup, karar kesinleşmeden ne karşı yandan ne de müvekkilinizden talep edemezsiniz, düşüncesindeyim.

İlave edilen not:

(*) Burada kastettiğim, istifa sebebinizin gerçekten haklı bir sebep olması durumuna dairdir. Yoksa aksine yazılı sözleşmeniz olmadıkça davayı (temyiz aşaması da dahil) bitirip, kesinleştirmedikçe vekalet ücretinin size ödenmemiş olması istifanız için haklı bir neden sayılamaz. Sanıyorum sayın Av. Cengiz Aladağ'ın itirazı bu noktaya ilişkin olup, kesinlikle haklıdır.