Mesajı Okuyun
Old 15-10-2012, 16:50   #6
MAHMUT SEÇGİN

 
Varsayılan

2- Bu borçlanma için, ortaklar kurulu ya da genel kurul kararı alınması lazım mı?Bankadan kredi alınırken izlenen yöntem (?) uygulanabilir (Esas Sözleşme?)

*** bankadan kredi çekme işlemi, temsile yetkili ortakların müşterek imzası ile gerçekleşmiştir. Ancak, şuan bu ortaklardan biri zaten menfi bir tutum sergileyerek hiçbir şeye imza atmıyor. O nedenle, borçlanmak isteyen ortağın borçlanması için herhangi bir karar alınamıyor. Ayrıca, şirketin genel kurulu bu tutum sayesinde de işlevini kaybetmiş durumda. Hiçbir karar alınamıyor.

bu yönde tutum sergileyerek şirketi zarara uğrattığı ve yönetimi sekteye uğrattığı açık olmasına karşın bu ortağın ortaklıktan çıkarılması için Mahkemeye başvurmaya ilişkin karar da alınamamaktadır. zira ortaklıktan çıkarılması istenen ortak C'dir (KOCA) D' de C'nin eşi olduğu için bu karara onay vermiyor. Geriye %50 hissse payı kalıyor bu halde de 2/3 çoğunluk sağlanamıyor.
SORU: Buna rağmen % 50 hisse sahibi ortak A ve B genel kurul kararı olmaksızın mahkemeye başvurup kişiyi ortaklıktan çıkarma için dava açabilir mi?

TTK 619/3 "ortağın bağlılık yükümlülüğüne aykırı faaliyetlerde bulunmasını onaylayan kararlarda ilgili ortak oy kullanamaz" hükmüne göre, ortaklıktan çıkarma için mahkemeye başvurma kararı alınabilir mi?

velev ki, 619/3 e göre ortağın oyu hesaba katılmadı diyelim A ve B (baba-oğul) %50 hisseye sahip, D'de (çıkarılması istenen ortağın eşi) %12,5 hisseye sahip, bu durumda iş bu kararı alırken baba ve oğulun oyu TTK 621'e göre yeterli olur mu?


***Esas sermaye payının devri (TTK. m.595/2)- (m.573- (1); 574 (2)
şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlüğü öngörülmemiştir.
esas sermaye payının devri için yukarıda da belirtiğim üzere, genel kurul kararı için yeterli çoğunluk bulunmamaktadır.

ÖZET : BEN BU ORTAĞI ŞİRKETTEN ATMAK İSTİYORUM