Mesajı Okuyun
Old 15-10-2012, 09:21   #5
Av. Hulusi Metin

Varsayılan Deneme...

Alıntı:
1- Limited şirketlerde, şirket ortaklardan birine borçlanabilir mi?
Yasal bir engel yok!

Alıntı:
2- Bu borçlanma için, ortaklar kurulu ya da genel kurul kararı alınması lazım mı?
Bankadan kredi alınırken izlenen yöntem (?) uygulanabilir (Esas Sözleşme?)

Alıntı:
3- Bu borçlanma belli bir vade mi gerektirir yoksa öz kaynakların yerini tutan ödünç olarak mı kabul edilir? (YTTK 615)
Yasa maddesi İPTAL edildi.

Alıntı:
4- Ortak, şirketten onay ya da karar almaksızın(RESEN), bankaya krediyi borcunu kişisel malvarlığından ödeyerek şirketten bu parayı isteyebilir mi?
TBK.m.127 - Alacaklıya halef olma, m.183 Alacağın Devri

Alıntı:
5- Ya da Bankaya tüm bu borcu ödeyerek, ortak Bankadan ipoteği devralabilir mi?

Alıntı:
6- İpotek hakkını devralırsa, ortak bu hakka dayalı olarak bankaya yatırdığı parayı, şirkten alabilir mi?

Alıntı:
7- Alabilirse ne şekilde alabilir, diğer hissedarları hisse devrine zorlayabilir mi?

Esas sermaye payının devri (TTK. m.595/2)- (m.573- (1); 574 (2)

İrdeleme:
Şirket sözleşmesinde ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri öngörülmemişse (esas sözleşme henüz tadil edilmemişse) … Ya da yerine getirilse bile şirketin borcunu karşılayamayacaksa…

Seçenekler:
1)Esas sermayenin artırılması (m.590)
2)TBK. m. 201 Borca katılma

Not:

TTK.m. 573 (2) Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

m.595 (2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur

m.602- (1) Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.

m.603 (3) Ek ödeme yükümlülüğü şirket sözleşmesinde ancak esas sermaye payını esas alan belirli bir tutar olarak öngörülebilir. Bu tutar esas sermaye payının itibarî değerinin iki katını aşamaz.

m.606 (3) Şirket sözleşmesinde açıkça belirtilmiş bir karşılığı veya uygun bir karşılığı bulunmayan ve özkaynak ihtiyacını karşılamaya hizmet eden nakdî ve ayni edim yükümlülükleri, ek ödeme yükümlülüğüne ilişkin hükümlere tâbîdir.

m.607-Şirket sözleşmesini değiştirip, ek ya da yan edim yükümlülükleri öngören veya mevcut yükümlülükleri artıran genel kurul kararları, ancak ilgili tüm ortakların onayıyla alınabilir.

Saygılarımla