Mesajı Okuyun
Old 12-10-2012, 08:17   #2
Av. İbrahim YİĞİT

Alıntı:
Yazan C_OKYAY
KARAR : Şahsi davacının, sanıklara yumruk atması üzerine sanıkların da yumrukla etkili eylemde bulunduklarının anlaşılması karşısında, sanıklar hakkında tahrik hükümlerinin uygulanabileceği gözetilmeden yasal unsurları oluşmayan meşru müdafaa nedeniyle beraatlerine karar verilmesi,BOZMAYI gerektirmiş,.......

Meşrû müdafaanın, Yasal savunmanın, maddi ve manevi unsurları gözetildiğinde ve Yeni Ceza Yasasından sonraki ilmî ve kazai içtihatlar muvacehesinde, bence, bu olayda, meşrû müdafaa nedeniyle beraar kararı verilmesi, usul ve yasaya uygundur.

Siz değerli meslektaşlarımın bu konudaki görüşleri de yarar ve önem arzetmektedir. Saygılarımla.

Bana göre Yargıtay kararı daha doğru bir yaklaşımdır. Somut olaydaki karşılıklı etkili eylemde yasal savunma şartlarının bulunmadığını düşünüyorum. Aksi düşünce Ceza Hukukunda kısas yasağı ilkesine takılacaktır. O bana vurdu ben de ona, benim bu yasal hakkım düşüncesi yerleşecektir. Bunun karşısında ilk hareketin şahsi davacıdan gelmiş olmasının tartışmasız tahrik hükümlerinin uygulanması sonucunu doğuracağı söz götürmez.

Yargıtay'ın bu gibi karşılıklı etkili eylemlerde ilk haksız hareketin nedeninin de araştırılması gerektiği istikrar kazanmıştır. Yani her harekete, karşısında orantılı bir hareket ile karşılık verilmesini hemen yasal savunma hükümlerinin uygulanması için yeterli sebep olarak göremeyiz. Bu herkesin yasal hakkı olduğu düşüncesi ile bireysel cezalandırma gerekçesi sayabileceği tehlikeli bir kabul olur düşüncesindeyim. Saygılar.