Mesajı Okuyun
Old 11-10-2012, 17:02   #8
Av.Tuğba Elmas

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan baharada
Gerçekten emeğinize tesekkür ederim. benim elimde de kararlar var bu yönelik ama hep parça parça. tam anlamıyla davalıların bulunduğu bir karar bulamadım.biyolojık anne ve baba davalı çocuk da küçük olduğu için kayyım atanması için yetki yada ihbar edilmeli burada sıkıntı yok. sıkıntı olan kısım mesela dava c. savcısına ihbar mı edilmeli yoksa davalı olarak mı gösterilmeli, tabi bir de nufus müdürlüğü var

Sayın Meslektaşım,
Şayet nüfusa kayıtlı olan çocuklar bakımından hem nüfusta kayıtlı anne hem de baba davacı olacaksa, davanızda husumeti öncelikle biyolojik anne ve babaya, çocuklara (kayyım atanacak) ve nüfus müdürlüğü'ne yönlendirmelisiniz. Cumhuriyet Savcısının adının geçtiği Yargıtay kararları da mevcut ise,söz konusu durum ayrıca suç olduğundan, soruşturma kapsamında nüfusa bilerek yanlış kayıt ettirilen çocuğun soy bağının düzeltilmesi amacıyla Cumhuriyet Savcısı tarafından resen açılmış davalar olduğunu düşünmekteyim.
Alıntı:
Yazan Nüfus Kanunu
Madde 46 - Yaş, ad, soyadı ve diğer kayıt düzeltme davaları ilgilinin oturduğu yer asliye hukuk mahkemesinde Cumhuriyet savcısı ve nüfus başmemuru veya nüfus memuru huzurunda görülür ve karara bağlanır.

Bu davalar düzeltmeyi istiyenlerle, ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından açılabilir ve dinlenecek tanıklar, resmi kayıt örnekleri ve belgelerle ispat olunur. Şu kadar ki; ilgilinin görünüşü davayı yalanlayıcı olmaması şarttır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerine göre ceza mahkemelerinde yapılacak yaş düzeltmesi işlerinde de nüfus başmemuru veya nüfus memuru taraf olarak bulunurlar.(*)

Mahkeme kararına karşı taraflar Yargıtay’a basvurabilirler yaş, ad, soyadı ve kayıt düzeltmesi hakkındaki mahkemeden verilen kararlar kesinleştikten sonra ilgilinin aile kütüğüne geçirilir. Ad ve soyadının değiştirilmesi, din değiştirme suretiyle de olsa mahkeme karariyle yapılır. Adlarını değiştirenlerin aile kütüğünde yazılı çocuklarının baba veya ana adları, soyadlarını değiştirenlerin yalnız eşiyle reşid olmayan çocuklarının soyadları birlikte değiştirilir. Yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir.

Yaş, ad, soyadı değiştirenler askerlik ödevliliği içinde iseler yapılan düzeltmeler nüfus idarelerince onbeş gün içinde askerlik şubelerine de bildirilir.