11-10-2012, 12:59
|
#1
|
|
Edinilmiş Malların Tasfiyesi Ve Tasarrufun İptali
Sevgili Meslektaşlarım,
Bir konu hakkında fikirlerinize ihtiyaç duyuyorum. Karar veremediğim husus şu:
Açtığımızboşanma davasından ayrı olarak, evlilik birliği içerisinde edinilen konutun aile konutu olması ve rızamız ve bilgimiz dışında taşınmazın 3. kişilere muvazaalı devri nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açmış idik.
Boşanma davası boşanma kararı verilerek neticelendi ve boşanma yönünden kesinleşti. Kazandığımız maddi-manevi tazminat ile nafaka yönünden temyiz edildi.
Aynı mahkemedegörülen Tapu iptali ve Tescil davamız dava sırasında boşanma kararı kesinleştiği için karar verilmesine yer olmadığı biçimindeki bir hükümle sona erdi. Bu karar henüz kesinleşmedi. Ancak yargılama giderleri ve ücret-i vekalet davalılara yükletildiği için gerekçeli karar henüz yazılmamış olmakla, muhtemelen mahkeme muvazaa iddiamızı sabit gördü ve yargılama giderlerini karşı tarafa ayükledi.
Şimdi ortada mal olarak sadece bir adet ev vardı ve o da muvazaalı devredilmiş oldu.
Ben edinilmişmallara katılma rejiminden kaynaklı bir dava açmayı düşünüyorum. Açacağım bu davada davayı kazanmanın yanında ilamın infaz kabiliyetini kaybetmemesini de sağlamalıyım. Zira kocanın başkaca malı ve parası da yok. Malum olduğu üzere 229/1 fıkra hükmü gereğince açılacak davalarda mal rejiminin sona ermesinden önceki 1 yıl içinde yapılan karşılıksız kazandırmalar eklenecek değerlerdir. Ancak 2. fıkra hükmünce açılacak davalarda kazandırmanın yapıldığı tarih önemli değil.
229/2 fıkra gereğince devrin muvazaalı olduğugerekçesiyle (muvazaalı devir kastın varlığını gösterir bana göre) taşınmazın değerinin edinilmiş mallara eklenecek değerlerden olduğunu iddia edip, bu arada davanın taşınmazı devralan 3. Kişilere de ihbar edilmesini talep ederek, ayrıca3. Kişinin devir yapmasını önlemek amacıyla ihtiyati haciz/tedbir de talep etmek suretiyle katılma ve katkı payı alacağımız için böyle bir dava önerirmisiniz.
Her ne kadar TMK 241 uyarınca davalı kocadan alacağımızı tahsil edemez isek karşılıksız kazandırmanın yapıldığı 3. Kişiye müracaat imkanı var ise de 3. Kişilere karşı bu taleplerde bulunabilmek için öncelikle kocadan alacağımızı tahsil edememiş olmamız gerekecek. Tabii ki bu sürezarfında 3. Kişilerin bu taşınmazı iyiniyetli 3. Kişilere satma ihtimali var.
Bu konuda nasıl bir yol önerebileceğinizi öğrenmek arzusuyla şimdiden şükranlarımı sunarım.
|