|
|
|
|
Av. Erdem Turan bence yanlış düşünuyor. Borçlu bilmem ne gay sitesi diye bir site almış para kazanıyor. demek bu alan adı bu maddeye göre haczedilemiyor. Bu sitenin elektroik haerleşme ile bir ilişiği var mı aklım karıştı olmaz diyorum.Değer tespiti zorsa ne yapalım yani değer tespiti zorsa haciz konulmasın satılmasınmı site sahibi orçlu değerini bilir bir milyon dolar ise borçunu öder
|
|
 |
|
 |
|
Bana "yeldeğirmeni ile savaşıyorsunuz" gibi geliyor.
Birincisi, bahsettiğiniz sitenin alan adının ".tr" ile bitiyor olması oldukla küçük bir olasılık ve .tr ile bitmiyorsa zaten alan adı Türk değil demektir ve dolayısıyla Türk mevzuatı ve Türk Hukuk Sistemi ile bu alan adına karşı bir işlem yapmanız olası değildir. Örneğin "turkhukuksitesi.com" alan adı için konuşursak bu alan adının tahsisi ABD'ye aittir ve nasıl ki ABD plakalı ABD'de yer alan bir arabaya Türk İcra Dairesinden haciz koyamazsınız, ABD'ye ait, ABD'de bulunan ".com" uzantılı bir siteye de koyamazsınız. (hem hukuksal hem fiziksel imkansızlık nedeniyle)
Küçük bir ihtimal olarak alan adı .tr ile bitiyor, yani Türkiye'ye ait bir alan adıysa ancak o zaman bu tartışmanın bir anlamı olabilir. O durumda da yukarıda da belirtildiği üzere karşınıza 5809 sayılı kanunun 34. maddesi çıkacak. Özel kişilere ait bir alan adının 34 madde kapsamına girip girmeyeceğini tartışabiliriz belki. Ancak madde metninin açıklığı karşısında herhangi bir Mahkemeden bu yönde bir karar çıkartma ihtimalinizi oldukça az ve yine takdir edersiniz ki, bu yola girerseniz sonuca gitmeniz güç olmanın yanı sıra bayağı da uzun olacaktır.
Bence burada odaklanmanız gerek Sayın ayanlar07 tarafından da isabetle belirtildiği üzere sitenin reklam gelirleri. Eğer sitenin bir reklam geliri yoksa, zaten alan adını haczetme çabanız da anlamlı olmayacaktır, zira bir sitenin alan adının değeri, çoğu durumda ziyaretçi sayısı = reklam geliri ile orantılıdır. Dolayısıyla reklam geliri elde edemeyen bir sitenin alan adının değeri de çoğu kez uğraştığınız zahmete değmeyecek kadar az olacaktır. Öte yandan sitenin kayda değer bir reklam geliri varsa, alan adı ile uğraşmak yerine neden o geliri hazcetmeye uğraşmıyorsunuz? İnternet siteleri çoğu durumda global olduğundan, reklam vs. gelirleri de "elden nakit teslim" şeklinde elde edilemez. Reklam gelirleri hemen hemen her zaman banka hesabıyla gönderilmek zorundadır, çünkü alıcı/satıcı çoğu kez farklı şehirlerde, hatta ülkelerdedir. Dolayısıyla site sahibinin banka hesaplarını araştırırsanız siteden elde ettiği reklam gelirlerini kolayca ve zahmetsizce haczedebilirsiniz.
Üstelik bunu yaptığınızda alan adını haczetmekden de çok daha etkili bir yol izlemiş olursunuz, çünkü "değeri olan" (=çok ziyaretçisi olan = reklam geliri olan) bir sitenin işletme masrafları da değerine orantılı olarak yüksektir. Dolayısıyla değerli bir sitenin reklam gelirinden gelen musluğu kapattığınızda, sitenin işletme giderlerinin tüm yükünü site sahibi cebinden karşılamak durumdadır ve bu da trafiği yüksek bir site için son derece yıkıcı olabilir.