08-10-2012, 13:24
|
|
|
3. Kişi Bankaya Karşı Menfi Tespit Davası
Sayın Meslektaşlar,
Müvekkil şirket ile x Ltd. Şti. arasında eser sözleşmesi akdedilmiş, sözleşme anında x Ltd. Şti.'ne sözleşme bedelinin tamamını karşılayacak tutarda farklı vadelerde çekler keşide edilerek verilmiştir. x şirketi, sözleşmedeki edimini hiç yerine getirmemiş hatta işe dahi başlamamıştır. Fakat bu arada çeklerin vadeleri de yaklaşmıştır. Müvekkil şirket adına x şirketine karşı ihtiyati tebdir istemli menfi tespit davası açacağım.
Lakin, x şirketi, bu çekleri bankaya teminat göstererek kredi kullanmış olup, hali hazırda gayrifaal ve batak durumdadır. Bu itibarla lehdar x şirketine açacağımız menfi tespit davasının çok da bir anlamı olmayacaktır. Dolayısıyla bu davada, çekleri kredi karşılığı alan bankayı da davalı göstermeyi düşünüyorum. Zira lehdar, batak olduğundan anılan çek bedellerini ödeyip bankadan geri alması söz konusu değildir. Büyük ihtimalle banka tarafından takibe konu edilecektir.
Bu noktada, eski TTK'ya göre bankaya temlik cirosu yapılamayacağı, yine çekte rehin cirosunun geçerli olmamasından dolayı yetkili hamil olmayan bankanın takip hakkı bulunmadığını biliyorum. Fakat yeni TTK'da bu durumda herhangi bir değişiklik var mıdır?
x şirketi tarafından, kredi kullanımı sırasında bankaya teminat olarak verilen bu çeklerde rehin cirosu olup olmadığını henüz bilememekteyiz. Temlik yahut rehin cirosu olması, açacağım davada nasıl etki eder?
Değerli görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
|