Mesajı Okuyun
Old 02-10-2012, 15:37   #5
Av.Cengiz Aladağ

Alıntı:
Yazan Av.Damla Gül
Yeni HMK.dan önce açmış ve davacı vekili olduğum apartman gorevlisinin ücret alacağı/kıdem taz. davasında bilirkişi, sunmuş olduğu raporda maliklerden birini hesaba katmadığı için eksik inceleme yapmış, bu doğrultuda beyanda bulundum ancak 2 haftalık süreyi kaçırdım.Sitede yazılanlara baktığımda Yeni HMK.daki süre kesin süre olmasına rağmen hakimin duruşma tutanağına ihtarat yapıldı/kesin süre şeklinde geçmesi gerektiğini,kimi hakimlerin bu durumlarda beyanları kabul ettiğini ya da istendiğinde yeniden kısa bir süre verdiğini söyleyen bir çok meslektaşımla karşılaştım kimi ise yazılması gerekmediği görüşünü savunuyor,açıkçası aklım karıştı.Aynı davada geçmiş duruşma tutanaklarına baktığımda örneğin tanık dinletilmesi konusunda "...Yeni HMK hükümleri uyarınca... ihtarat yapıldı" diye yazılmış.Bende kesin süre ve ihtarat yapıldı gibi bir ibare görmediğim için süre kaçırmış olmama rağmen eksik inceleme yönünden beyanda bulundum.Karşı tarafta süresi içinde haliyle bilirkişi raporuna itirazda bulunmuş.Hakim ek rapor talebimi kabul etmeyip,karar verme aşamasına geldiği takdirde ben bu celsede bilirkişi raporundaki miktar üzerinden ıslah için süre isteyebilir miyim?
Şimdiden kafa karışıklığımı giderip yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

HMK 281/2'ye göre "Mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden, yeni sorular düzenlemek suretiyle ek rapor alabileceği gibi, tayin edeceği duruşmada, sözlü olarak açıklamalarda bulunmasını da kendiliğinden isteyebilir."
Bu fıkraya göre, süresinden sonra bile itiraz ederek hakimin eksikliğin tamamlanması için bilirkişiden ek rapor alınmasını sağlayabilirsiniz.