Mesajı Okuyun
Old 27-09-2012, 15:58   #1
nihilist

 
Varsayılan Korungalık vasfı, tescil harici bırakılmış yer

Üstatlarım merhaba,

Bir konu hakkında fikirlerinizi alıp tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum, öncelike bir konuyu özetlemek lazım sanırım:

Müvekkilim köy tüzel kişiliği, köye ait olan 2 parsel arsa var bu arsalar seneler önce kadastro esnasında, tarlada o an "korunga" ekili olduğu için "korungalık" şeklinde kadastrosu yapılmış, daha sonra korungalık olarak adlandırılan bu 2 parsel yer tescil harici bırakılmış yer olarak tapusu verilmiş.

Şuanki hali ile bu yer korungalık değil, normal tarla, senelerdir tarım arazisi olarak kullanılıyor, tapuda da mera olarak yer alıyor,

Müvekkilim söz konusu parsellerin mera olmadığı, korunga ekilmediğini, normal tarım arazisi olduğunu ve bu sebeple de tasnifinin bu şekilde yapılarak normal kütükte tescilini yapılmasını istediğini belirterek başvuruda bulunuyor. bu başvuru reddediliyor,

Reddin sebebi:

4342 sayılı mera kanunu' nun 1. maddesi 3402 sayılı kadastro kanunu' nun 16/b maddesi mülga 5602 sayılı tapulama kanunu' nun 14. maddesi uyarınca orta malı olan "korungalık" vasfındaki tarlaların tarla olarak cins değişikliği talebi reddedilmiştir deniyor.

daha sonra edinilen bilgiye göre 1496 sayılı genelge uyarınca bu red kararının yanlış olduğu söyleniyor.

şimdi 1496 saylı genelgeye göre bu parselleri tarla yapmak niyetindeyiz.

sormak istediğim,

bu işin yöntemi nedir?

tapu müdürü' nün vermiş olduğu red kararına ilişkin idari yargıya mı gidicez yoksa tapu iptali ve tescili davası mı açacağız?

şimdiden tüm yardımlar için sonsuz teşekkürler