Konu
:
İmara Aykırılığı Bilmeyen ve Zarara Uğrayan Kiracı
Mesajı Okuyun
26-09-2012, 14:09
#
2
Av.Mehmet Saim Dikici
Alıntı:
Yazan
Av. Peitho Minerva
Değerli Meslektaşlar,
Başlıkta görüldüğü üzere hukuki problemde kafamdaki cevapları tam olarak oturtamadım.
Müvekkil kira sözleşmesi ile bir market açıyor. (Hava parası da veriyor)Dükkanda sağ tarafta camekan suretiyle yola doğru çıkıntı yapılmış. Senelerdir de bu şekilde kiraya veriliyormuş.
Sözleşmede devir hakkını da kendine alıyor.
Kiracı Müvekkil mimara proje çizdirerek kiralananın içini yaptırıyor. Bütün raflar dolaplar kiralananın boyutuna göre hazır ediliyor. Yani kiracının o rafları söküp başka yere takmasının imkanı yok. Çöpe gidecek bütün eşya.
Daha 6-7 ay oluyor ki belediye imara aykırılık sebebiyle aykırı kısmın içeri çekilmesini istiyor.
Şimdi, eğer müvekkil bu kısmı içeri çekerse dükkanda ciddi bir küçülme olacak (çünkü marketi genişleten esas yer bu camekanlı kısım, eğer orası içeri çekilirse şuan hali hazırdaki mallarını da koyacak yer bulamayacak); koskocaman şarküteri dolabı raflar vs kullanılmaz hale geliyor. Müvekkilin ev sahibi de daha önce bu aykırılığı bilmediğini iddia ediyor.
Burada kiralayana karşı yapılan masraflar ve uğranan zararları talep etmeyi düşünüyorum ama kafam karıştı; ev sahibi de buradaki aykırılığı bilmediğini iddia ediyor.
Ben belediye yıkmadan önce tespit yaptırmayı düşünüyorum acaba bu gereksiz bir çaba mı olur.
Nasıl bir yol izlemem gerektiğini ve hangi noktalarda yoğunlaşmam gerektiğinde yardımcı olursanız sevinirim.
Alıntı:
Ben belediye yıkmadan önce tespit yaptırmayı düşünüyorum acaba bu gereksiz bir çaba mı olur.
Yaptırmanız doğru olur.
Kiralayan sözleşme ile kiraladığı yeri, kiralandığı şekli ile kiracının kullanımına sunmak zorundadır. Bu yükümlülüğü kira müddeti boyuncadır. Aksi durumda sözleşmeyi ihlal etmiş sayılacağından, kiracının ihlalden doğan zararlarını karşılamakla yükümlü olur, diye düşünüyorum.
Not: Ruhsata aykırılık ve bu nedenle yıkma kararı, kiralayan tarafından sorumluluktan kurtulma nedeni olarak ileri sürülemez.
Av.Mehmet Saim Dikici
Üye Kimliği
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın