Konu
:
Çek Bedelİnİ Ödememek İÇİn Tedbİr Karari
Mesajı Okuyun
21-09-2012, 18:36
#
3
Av.Bülent AKÇADAĞ
Alıntı:
Yazan
Av.Nevin Canruh
Merhabalar,
Davasını acilen açmam gereken müvvekkille ait sorunun çözümünde net bir karar veremedim.Yardımcı olacak arkadaşlarıma simdiden teşekkürler.Şöyleki;
Müvekkil şirket A şirketinden köpek maması alıyor , A şirketi 11.06.2012 tarihli fatura düzenliyor ve müvekkil bu faturaya istinaden 24/11/2012 tarihli 25.000 tl bedelli çek veriyor. Daha sonra ürünler teslim alınamıyor ve müvekkil 13.07.2012 tarihinde iade faturası düzenliyor ve kargo yolu ile faturayı gönderiyor. A şirketi ise müvekkilin çekini vermiyor da kendi şirketine ait 23/11/2012 tarihli çek veriyor. Müvekkil çeki aldığı dönemde bunu sıkıntı yapmıyor. Ancak bir süre sonra anlaşılıyor ki A şirketi batak bir şirket ve hesapları bu çekleri ödemeye müsait değil.
Müvekkil kendi çekini ödemek istemiyor zira elindeki A şirketine ait çek ödenmeyecek. Çek iptali ve ödemeden men ,çekten cayma,çek iptali kurumları duruma uymayıp ,menfi tespit davası açmayı düşünmekteyim.İhtiyati tedbir ile de çekin ödemesini engellemek istiyorum. Ancak çek kimin elinde işte ona ilişkin bir bilgim yok. Bu durum müvekkilin cirantalara ödeme yapmak zorunda kalmasına sebep olur sanırım. Daha da önemlisi A şirketinin çekinin karşılıksız oluşunun çekin yazılma tarihinden önce banka tarafından arkasına yazılması davamız da sıkıntı olur mu?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Çek keşidecisinin müvekkiliniz olması sebebi ile çek iptali davası açamazsınız.
Şahsi kanaatim, ödeme yasağı talepli menfi tespit davası açmanız. Ödeme tarihinden önce dava açtığınızdan ötürü %15 teminat karşılığı ödeme yasağı kararı alabileceğinizi düşünüyorum.
Müvekkilinize ait çekin 3. şahsın elinde olduğunu kabul etsek dahi 3. şahsa karşı açacağınız bir davadan sonuç alamayacağınız kanaatindeyim. İşiniz biraz zor. Kolaylıklar dilerim.
Av.Bülent AKÇADAĞ
Üye Kimliği
Av.Bülent AKÇADAĞ İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Bülent AKÇADAĞ İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Bülent AKÇADAĞ İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın