20-09-2012, 12:51
|
#4
|
|
Nihayet bulabildim.
alıntısını yaptığım bilgilerin yazarı olan meslekdaşımız Av.İlker Duman'a teşekkür ediyorum.
...........................
İş sahibi, izin isterken yapacağı giderler için avans niteliğinde bir paranın depo edilmesini isteyebileceği gibi, gider talebini eksikleri tamamladıktan sonra açılacak alacak davasına da bırakabilir.
BK. md. 97’ye dayanarak, kullanma izninin (İkan ruhsatı) alınması giderleri yükleniciden alınmak üzere kendisi tarafından alınmasına izin verilmesini isteyebilir. Kullanma izni alınmaması eserin eksiklerinden kaynaklanmış da olabileceğinden, iznin bu eksikleri de kapsaması gerekir.
Bunun için önce yükleniciye süre verilmeli.
Giderler depo edilemiyorsa, yüklenicinin adına kayıtlı olan bağımsız bölümler veya adına kayıtlı bağımsız bölüm yoksa yükleniciden bağımsız bölüm satın alan üçüncü kişiler adına kayıtlı bağımsız bölümler satılarak finansman ihtiyacı karşılanmalıdır.
İş sahibinin BK. md. 97’den yararlanabilmesi için, önce mahkemeden aynen ifa yönünde bir karar almasına gerek yok.
İş sahibi, mahkemeden “tamamlama” veya “tamamlatma” yetkisi alırken, giderlerin belirlenmesini ve yükleniciden alınmasını da isteyebilir.
İş sahibi, giderlerin avans olarak verilmesini istemek yerine, bu giderler ile henüz ödenmemiş bedel borcunu takas edebilir.
Yükleniciye verilmesi gereken arsa paylarını (bağımsız bölümleri satarak) elde edilen parayla inşaatın tamamlanmasını isteyebilir.
Eksik ve kusurlu işler bedelin isteminde ise; sözleşmenin yerine getirilmesi doğrultusunda zararın tazmini kapsamında sadece bedel istemi söz konusu olduğundan nama ifada olduğu gibi "hakim izni" gerekmez.
İş sahibi ya da sahipleri, eksik ve kusurlu işlerin giderilmesini Borçlar Kanunu'nun 97. maddesi gereğince de isteyebilirler. Çünkü, "nama ifa" sözleşmenin "aynen ifası" kapsamındadır. Arsa payı karşılığı yapılan inşaatlarda "nama ifa" istenmesi durumunda; arsa sahibi, kural olarak nama ifa yoluyla tamamlayacağı inşaatın, yüklenicinin payına düşen bağımsız bölümlerin eksik işlerini tamamlamak ve kusurları gidermek zorunda değildir. Buna göre, inşaattan kendisine isabet edecek bağımsız bölümler ile ortak alanlarını yüklenici adına tamamlamak üzere Borçlar Kanunu'nun 97/1. maddesi hükmüne dayanarak izin isteyebilir.
|