Mesajı Okuyun
Old 19-09-2012, 17:49   #1
Avukat0658

 
Önemli Doktor Hatası nedeni ile Tam Yargı Davası Zamanaşımı sorunu

Değerli meslektaşlarım iyi çalışmalar.... İdare mahkemesi'nde tam yargı davası ile ilgili zamanaşımı süresi konusunda bir hususa takıldım. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum..

Müvekkilimin eşi böbrek hastası ve 24.10.2010 tarihinde icapçı nefroloji uzmanının görev başında olmaması ve defaten çağrılmasına rağmen görev başına gelmemesi nedeni ile doktor kusurundan vefat ediyor. 13.07.2011 tarihinde savcılık makamına suç duyurusunda bulunuyoruz. 21.01.2012 tarihinde doktor hakkında soruşturma izni veriliyor fakat soruşturma izninde diğer doktorlarında kusurlu olabileceği ima ediliyor. Bu nedenle Savcılık makamı diğer doktorlar hakkında da soruşturma izni verilmesini talep ediyor. Diğer doktorlar hakkında soruşturma izni verilmiyor ve savcılık makamının itirazı da 13.06.2012 tarihinde reddediliyor. Halen dava açılmadı dosya savcılık makamında bekliyor.

Şimdi asıl konya gelelim.Müvekkillerin amacı doktorun cezalandırılması olduğu için ve kişisel kusurda dikkate alınarak zamanaşımı sorunu olmadığından tazminat davasını henüz açmadım. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2011/4-592E. 2012/25K. Sayılı Kararı ile doktor aleyhine dava açma yolumuz kapanmış olup artık tam yargı davası açmaktan başka çare kalmamıştır. İdare mahkemesinde dava açma süresi fiili ve faili öğrenme tarihinden itibaren 1 yıl her halikarda 5 yıl, Ceza zamanaşımı süreleri de idari davalarda işlemiyor. Takıldığım husus olayın tarihi 24.10.2012 olduğu için bir yıllık süreyi kaçırmış olabilirmiyim. İdareye müracaatta bulunacağım fakat yanlış bir işlem yapmak istemiyorum. Soruşturma izni verilen tarihi (21.01.2012) öğrenme tarihi olarak kabul edebilirmiyim ya da diğer doktorlar hakkında soruşturma izni verilmeme kararının kesinleştiği tarihi(13.06.2012). Çünkü diğer doktorlar hakkında soruşturma izni istendiği tarihte fail tam olarak belli olmamış oluyor. İdare sen doktor hakkında bir şikayette bulunmuşsun o tarihte faili biliyordun ve zamanaşımına uğramış diyebilir mi? Ben zamanaşımına uğramadığı kanaatindeyim fakat dediğim gibi yanlış bir işlemde yapmak istemiyorum. Bu konuda fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler...