Mesajı Okuyun
Old 19-09-2012, 14:47   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

1- Zamanaşımına ilişkin bir sorununuz bulunmamaktadır.

2-soru 2) Tazminattan önce; müteahhide düşecek olan dairelerden birinin eksikler ve ayıplarınkarşılığı olarak arsa malikleri üzerinde tutulması (arsa maliklerine ait olduğunun tespiti) talep edilebilir mi?
Anladığıma göre, zaten arsa malikleri üzerinedir. Bunun neyini talep edeceğiz. Karşı taraf, mevcut duruma, (ayıp ve noksanlıklara rağmen) göre talepte bulunsa. diğer bir anlatımla, Müteahhidin ayıpsız ve noksansız teslim borcu yerine getirilmedikçe, arsa sahibinin, müteahhide düşen dairelerin teslim borcu doğmaz.( Ancak müteaahide sözleşme gereği isabet eden dairelerin arsa maliklerine aidiyeti diye bir talepte bulunamazsınız).

3- Borçlar Kanununa göre, müteahhit nam ve hasabına belirttiğiniz işlerin yapılması için Mahkemeden izin alabileceğiniz gibi. bu izin isteminizde yaptırdığınız tespitte, tespit edilen meblağın da ön ödeme (peşin) olarak, müteahhitten tahsiline karar verilmesini talep edebilir, o para ilede sözleşme gereği işleri yaptırabili,r,ü veya izinden sonra cebinizden harcar, bu izne göre müteahhitden tahsil edebilirsiniz.

Kat Karşılığı Sözleşmelerinde; ayıplı ve eksik işler birbirinden farklıdır. Ayıplı işler hakkında teslim zamanında AYIP İHBARI gerekirken, eksik (noksan ) işler ise esasen yapılmamış olduğundan, zamanaşımı süresi içinde (5 yıl) müteahhidden ayıp ihbarına gerek kalmaksızın talep edilebilir. Mahkemeden, bir başkasına yaptırılması, ikmal edilmesi için delil tesbiti raporunuzu da dilekçeye ekleyerek izin de alınabilir.
Ancak Eski Borçlar Kanunumuzun 106. maddesi ve buna karşılk gelen şimdiki maddelerden ( ihtar + süre) haraket etmeniz, zorunludur.

Araştırmalarınız için (belki de incelemişsinizdir) ; Turgut UYGUR, Yargıtay 4. HD.Başkanı; Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri, Ankara. Bu Kitabın da çok faydalı olacağını umuyorum. Kolay gelsin...