Mesajı Okuyun
Old 17-09-2012, 13:23   #6
av_yaseminceylan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.İlker DOLGUN
Evet..

Diyelimki, işyerindeki mallar haczedildi ve açılan davalar neticesinde satıldı ve borcu karşılamadı. Açık kalan kısım için tekrar haciz yapılabilirmi, işyerine sonradan alınan yeni ve faturalı mallar da haczedilebilirmi?

İşletmenin yeni sahibinin sorumluluğun sınırı ve sonu nedir, nereye kadardır?

Borçlar Kanunu m.202 ve İİK.m.44 uyarınca yapılmayan devirlerin devralanın sorumluluğunu doğurmayacağını düşünüyorum. Eğer olayınızda, bu maddelere uygun bir devir sözkonusu ise, devralan Borçlar Kanunu'nda da açıkça belirtildiği üzere, "Bir malvarlığını veya bir işletmeyi aktif ve pasifleri ile birlikte devralan, bunu alacaklılara bildirdiği veya ticari işletmeler için Ticaret Sicili Gazetesinde, diğerleri için Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazetelerden birinde yayımlanacak ilanla duyurduğu tarihten başlayarak, onlara karşı malvarlığındaki veya işletmedeki borçlardan sorumlu olur."

Madde metninde herhangi bir sınır koyulmadığını görüyoruz. Ancak aynı maddenin 2.fıkrasında bu sorumlulukla ilgili olarak "Bununla birlikte, iki yıl süreyle önceki borçlu da devralanla birlikte müteselsil borçlu olarak sorumlu kalır. Bu süre, muaccel borçlar için, bildirme veya duyuru tarihinden; daha sonra muaccel olacak borçlar için ise, muacceliyet tarihinden işlemeye başlar." denilmektedir.

Kanaatimce burada incelemeniz gereken, somut olaydaki sürelerdir.