Mesajı Okuyun
Old 05-02-2007, 18:21   #1
özge_law

 
Varsayılan Aşağılama yerine ‘tahkir ve tezyif’

TCK’nın tartışmalı 301. maddesi üzerinde, ortayol arayan sivil toplum kuruluşları, ortak bir metin oluşturdu. Ortak metinde “Türklüğü alenen aşağılamak” ifadesi, “Türklüğü tahkir ve tezyif” olarak düzenleniyor
İSTANBUL - İktisadi Kalkınma Vakfı’nın çağrısı üzerine iş dünyası, sendika, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri yetkilileri, dün Türk Ceza Kanununun 301. maddesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere biraraya geldi.
İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ökütçü, 301. maddenin mevcut halinin, karmaşık ve muğlak olduğunu, bu nedenle değişik uygulamacıların, bu maddeden farklı anlamlar çıkardığını savundu.

Söz konusu maddeyle ilgili tartışmaların, Türkiye’nin gündeminden kaldırılmasına ve bu konudaki kaotik ortamın düzelmesine katkıda bulunmak istediklerini söyleyen Ökütçü, toplantıda 301. madde için bir değişiklik metni üzerinde uzlaşmaya varıldığını bildirdi.

Sivil toplum kuruluşlarının mutabık kaldığı 301. madde, 4 yerine 2 fıkra olarak düzenleniyor. “Türklüğü aşağılama” ifadesi yerine de, “tahkir ve tezyif” getiriliyor.

Ortak metinde 301. madde şöyle düzenleniyor; “Türklüğü, Türkiye Cumhuriyet’ini, TBMM’yi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen ‘tahkir ve tezyif’ eden, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez.”

301. maddede yer alan “Türklüğü aşağılamanın, yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır” hükmü ise, yeni düzenlenmiş metinde yer almıyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/399083.asp