|
|
|
|
Efendiler beyler, siz herhalde benim yaşadığım ülkede yaşamıyorsunuz!
Hadi bakalım Hakim - Savcı sıfatıyla Şemdinlinin dağlarında bir keşif yapmayı deneyin! Kaçırılmanız hiçkimseyi şaşırtmayacaktır. Akşam haberlerinde en fazla 20 saniye anlatılacak bir hikaye olursunuz. Benim anlatmaya çalıştığım şey şu: oranın yerlisi olan bir kameraman, dikkat çekmeden ve ne yapmaya çalıştığı bile belli olmadan taşınmazı canlı yayında görüntüleyebilir. Ancak oraya mahkeme heyeti veya savcı gittiğinde çatışma bile çıkabilecektir.
Buradan anladığım şu ki; avukat-hakim-savcı olan arkadaşlar bile bu işe sıcak bakmazlarken yargıtay ve müfettişlerin bu işe sıcak bakmasını beklemek yanlış olacaktır. Memleketimin her köşesinde rahatlıkla gezebileceğim günlerin özlemi ile...
|
|
 |
|
 |
|
Kesinlikle o bölgede çok fedakarca görev yapıldığını düşünmek ve koşulları anlamak zorundayız. Bu yönden size görevinizde kolaylık ve sabır diliyorum.

Kimse körü körüne, bile bile tehlikeye atılmanızı sizden bekleyemez.
Bu konudaki fikrim şöyle:
Keşif ile ilgili kanun hükmü normal koşulları esas alarak ihdas edilmiştir. (HMK. 288) Başka bir deyişle kanun koyucu keşif bakımından HMK.291. maddede yer alan keşfe katlanma zorunluluğu ile asla mukayese ve izah edilemeyecek ölçüde zor koşulların olduğu hallerde, özetle yaygın terör olayları veya savaş hali gibi olağanüstü durumlarda keşfin nasıl yapılacağına dair bir hüküm vaz etmediğine göre, böyle bir durumda kanundaki boşluğu doldurmak hakimin vazifelerinden birisi olmalıdır. (TMK.1)
Ben sizin durumunuzda kalsaydım, öncelikle keşfin selametle yapılıp yapılamayacağı konusunda kolluk güçlerinden yazılı görüş alıp, olumsuz cevap verilmesi halinde kanunda bu tür durumlarda keşfin nasıl yapılması gerektiğine dair bir hükmün olmadığını ve MK.1'e göre hakimin kanun boşluğunu doldurarak yargılamayı tamamlamak zorunda olduğunu gerekçe gösterip, keşiften beklenen yararı sağlayacak şekilde görsel imkanları ( fotoğraf gibi veyahut keşif alanının tüm ayrıntısının kaydedildiği video kayıtlar gibi) kıyasen uygulardım.
Böyle bir kararı Yargıtay bozacaksa da buyursun kararı bozsun!