|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Suat Ergin |
 |
|
|
|
|
|
|
1- Artırılan miktarın 01.01.2011 tarihi itibarıyla geçerli olabilmesi için, kira başlangıç tarihi olan bu tarihten en az 15 gün evvelden bir ihtarname keşide edilmiş olmalıdır.
Ya da dava çok daha önce açılmış olup artışın 01.01.2011(yeni kira döneminde)tarihinden itibaren geçerli olması talep edilmiş olmalıdır.Ancak davanın da 11.01.2011 tarihinde açıldığını belirtmişsiniz. Bu olasılık gerçekleşmemiştir. Eğer yazdığım şekilde bir ihtarname de yoksa, dava red edilmeliydi.
|
|
 |
|
 |
|
Suat Bey,
Öncelikle teşekkür ederim. Soruyu sorarken belirtmeyi unutmuşum. 09.11.2010'da mecurun kirasının 01.01.2011 itibarı ile ...TL olduğu, tahliye haklarının saklı olduğu, aktin sona erecek olması sebebiyle tahliye edilmesi hususlarında ihtarname gönderdiler.
 |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Suat Ergin |
 |
|
|
|
|
|
|
2- Katılıyorum. Sözleşmenin kira artışına ilişkin hükmü geçersiz olmuştur. Mahkemenin belirlediği kirayı yatırmakla yükümlüsünüz.
Bu cümleyi açar mısınız?
|
|
 |
|
 |
|
Bu yanıttan kirayaverenin bundan sonra her yıl kira tespit davası açması gerektiği sonucuna varıyorum.
"üç yıl artış yapma" ile ilgili olarak da sorumu açayım.
Bir hakimle görüştüm ve kira tespit davası sonrasında davanın açıldığı yıl için mahkemenin belirlediği kirayı, sonraki yıllar içinse sözleşmedeki artış oranına göre kirayı arttırmamız gerektiğini söyledi. Bu artışı "üç yıl" yapabileceğimizi, daha sonra kirayaverenin yine kira tespit davası açma hakkının doğduğunu ve hak ve nasafet kurallarına göre yeni bir bedel tespit edileceğini söyledi. Bu görüş, doğrusu aklımı çok karıştırdı.
Bu nedenle sizden bu konunun dayanağı hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Araştırmalarım sonucu, Yargıtay kararı dahi bulamadım.
 |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Suat Ergin |
 |
|
|
|
|
|
|
3- Artış yapma zorunda olsaydınız ve hakkınızda icra takibi yapılmasına veya usulüne uygun ihtarname tebliğ edilmesine rağmen farkları ödemeseydiniz, tahliye davasını kaybederdiniz.
İhtarnamede 30 günlük ödeme süresi ve aktin feshedileceği yazıyor mu?
|
|
 |
|
 |
|
Evet, ihtarnamede iki husus da yer alıyor.