07-09-2012, 17:07
|
#2
|
|
Dinletebileceğiniz tanık yok mu? Senet verilirken aslında borç ilişkisinin tam tersi şekilde olduğuna ilişkin tanık dinletebilirsiniz diye düşünüyorum. Özellikle anne , baba veya varsa başka kardeş tanıklığı faydalı olabilir. Aile içinde bu tür durumlar bilinir.
HMK. M.203 (Eski mad.293)
T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 1984/13-255
K. 1985/797
T. 9.10.1985
• ALACAK DAVASI ( Tarafların Kardeş Olmaları )
• KARDEŞ TARAFLAR ( Davada Tanık Dinletebilmeleri )
• TANIK DİNLENMESİ ( Tarafların Kardeş Olması )
1086/m.293
ÖZET : Taraflar kardeş olmaları nedeniyle tanık dinletebilirler.
DAVA : Taraflar arasındaki "alacak" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, ( Salihli İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi )nce davanın reddine dair verilen 7.6.1982 gün ve 1981/140 1982/206 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay Onüçüncü Hukuk Dairesi'nin 9.12.1982 gün ve 1982/8067 - 7574 sayılı ilamiyle: ( ... Tarafların kerdeş oldukları yönünde bir anlaşmazlık yoktur. Kardeşler arasında yapılan bu senede bağlanmış hukuki işlemlerde tanık dinlenir. Mahkemece davalının üçüncü kişi ile yaptığı tapu devir işlemine esas olacak aynı mahiyetteki, satış memurluğunun satışı esas alınarak tanık dinlenemeyeceği yönündeki görüş Usulün 293. maddesine aykırıdır.
Davacı yanın tanıklarının dinlenmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davacının bu talebinin ve davasının reddine karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozma sebebidir.. ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı vekili.
Hukuk Genel Kurul'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Olayda Usulün 293. maddesi uyarınca taraflar kardeş olmaları itibariyle tanık dinlenebilir. Her ne kadar tanık dinlenebilecek bir konuda taraflar aralarındaki ilişkiyi yazılı belgeyle düzenlemişlerse artık aksi tanıkla kanıtlanamazsa da olayda yazılı delil olarak ileri sürülen hususlar taraflar arasında düzenlenmiş değildir. Hal böyle olunca az önce açıklanan tanık yasağının uygulama yeri yoktur. Bu nedenlerle mahkemece, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 9.10.1985 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
Kaynak: Kazancı içtihat bankası
|