Mesajı Okuyun
Old 03-09-2012, 23:08   #16
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın ibrahimpolat0221,
Alıntı:
Yazan ibrahimpolat0221
...Müvekkil kendisine ait olan petrol istasyonunu 5 yıllığına kiraya vermiştir... Kiracı ise peşinde bir sürü borç bırakıp kayıplara karışmıştır. petrol istasyonu şu anda çalışmamakta ve atıl durumdadır. Müvekkil de sözleşmeyi feshetmek istemektedir...

Değerlendiriniz:

Yargıtay 6 HD, 18.04.1988 T., E: 1988/1566, K: 1988/6163: "...Taraflar arasında kira ilişkisini doğuran kira kontratosu ibraz edilmiş, bu kontratoda kiralanan şeyin hali hazır durumu benzin istasyonuna muhtelif tarla olarak ve kiralanan şeyin ne için istimal olunacağı karşısında da akaryakıt istasyonu olarak kullanılacağı kaydedilmiştir. Beraber teslim olunan demirbaş eşya olarak da, bir adet motorin, bir adet benzin, bir adet gaz pompaları, üç adet yeraltı deposu, bir adet yerüstü deposu ile bir adet hava saati komprasör motorundan bahsedilmiştir. Kira akdi bu niteliği itibariyle hasılat kirasıdır.

Hasılat kirasında kiralananın tahsis olunduğu dairede iyi bir suretle işletilmesi ve bilhassa hasılat kabiliyetli bir halde bulundurulması kiracının borçları arasında sayılmıştır. Borçlar Kanununun 278. maddesi; "Ayrıca kiralananın iyi bir halde muhafazası için lazım gelen dikkatin gösterilmesi de kiracının yükümlülüklerindendir. Öbür taraftan, aynı Yasanın 289. maddesinde kiralananın işletilmesine ve muhafazasına müteallik borçlarını ehemmiyetli bir tarzda yerine getirmeye kiracı kiralayanın ihtiyacına rağmen ve tayin ettiği süre içinde borçlarını ifa etmemesi halinde kiralayana başka bir işleme hacet kalmaksızın akdi fesih etme yetkisi tanınmıştır. İşletmenin 1-1,5 sene kadar atıl bırakıldığı ve işletmeye ara verildiği taraf delilleri ve davalının bunu tahliye sebebi olmayacağı yolundaki beyanı ile sabittir. Böyle olunca tahliyeye karar verilmek gerekirken başka türlü değerlendirilerek davanın reddedilmesi gerekirken yukarıda yazılı yasa kurallarına aykırıdır. Karar bu nedenle bozulmalıdır..."

818 sayılı BK m.278: "Müstecir, mecuru tahsis olunduğu dairede iyi bir surette işletmeğe bilhassa hasilata kabiliyetli bir halde bulundurmağa mecburdur..."

m.289: "Müstecir, mecurun işletilmesine ve muhafazasına müteallik borçlarına ehemmiyetli bir tarzda muhalefet eder ve mucirin ihtarına rağmen ve tâyin ettiği münasip bir mehil zarfında borçlarını ifa etmezse mucir, başka bir muameleye hacet kalmaksızın akdi feshedebilir."

6098 sayılı TBK m.364: "Kiracı, kiralananı özgülendiği amaca uygun ve iyi bir biçimde işletmekle, özellikle ürün vermeye elverişli bir durumda bulundurmakla yükümlüdür..."

+6098 S.K. m.369...

Saygılar...