Mesajı Okuyun
Old 02-09-2012, 15:44   #3
cikan

 
Varsayılan

Son cevap dilekçesinin (düplik) verilmesinden sonra tarafların gönderdiği dilekçeler iddia ve savunmanın genişletilmesi kapsamında kalır. Yani taraflar yalnızca eksik usuli işlemlere dikkat çekebilir, hakim reddedilecekse, yapılması gereken ancak yapılmamış (unutulmuş) bir işlem varsa vs. bu hususlar belirtilebilir, yasada sayılan taleplerde bulunulabilir...

Yoksa dilekçeler (layihalar) aşamasının devamı niteliğinde dilekçe verilmemelidir. Ha verilirse hakim bunları yine okur ama değerlendirmeye almaz, gerekçesine bile yazmaz. Gerekçede bununla ilgili olarak illa bir şeyler yazacaksa, "son cevap dilekçesinden sonraki tarihli dilekçeler, içeriği nedeniyle işleme alınmamıştır" şeklinde bir cümlelik açıklama yazar. Çünkü iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı kamu düzenindendir.

Kimseye dilekçe verme denemeyeceğinden uygulamada tarafların, karşılıklı dilekçe vermek suretiyle birbirleriyle dava sonuna kadar atıştığı çokça görülmektedir. Profesyonel avukat ise kendisini dava dilekçesiyle, delillerini vakalarla ilişkilendirişiyle, karşı tarafın dilekçesine cevap verişiyle, usule hakimiyetiyle belli eder. Unutmayalım yargılama bir satranç, go gibi strateji işidir.
Sevgilerle...