Mesajı Okuyun
Old 31-08-2012, 10:44   #1
Av. salih aydın

 
Varsayılan Hapis cezasının infazının ertelenmesi

Öncelikle verilecek cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.Ayrıca cevap verecek arkadaşlardan, varsa, uygulamaya yönelik kararı da eklemelerini rica ederim.

Bilindiği üzere 05.07.2012 tarihinde resmi gazete yayınlanmış bulunan 6352 kanun numaralı YARGI HİZMETLERİNİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI VE BASIN YAYIN YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARA İLİŞKİN DAVA VE CEZALARIN ERTELENMESİ HAKKINDA KANUN'un GEÇİCİ 2. MADDESİNİN 3. FIKRASINDA "(3) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan ve açık ceza infaz kurumunda bulunan iyi hallî hükümlülerin talepleri hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına karar verilebilir."ibaresi yer almaktadır.
Kanaatimce bu hüküm gereğince cezasına 1 yıldan az (Dolayısıyla 1 yıldan az bir süre sonra serbest kalacak kimseler)kalan kimseler açık ceza evinde (1 gün bile kalmış olmak yeterli olup)bulunmak şartıyla yine denetimli serbestlik kapsamında salıverilebilir. Fakat uygulamacılarımız halen 1 yıldan az denetim kalmış olmakla birlikte EN AZ 6 AYLIK AÇIK CEZA İNFAZ KURUMUNDA OLMA ŞARTINI ARAMAKTADIR. Bu durumda 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A maddesinin uygulanması, yani 6 aylık açık ceza evinde olma şartını aranmaktadır. Bu konuda henüz yapılan 6352 sayılı düzenlemede ise 6 aylık açık ceza infaz kurumunda bulunma şartından bahsedilmemiştir. Dolayısıyla 1 yıldan az hapis ceza alan ya da serbest bırakılmasına 1 yıldan az kalan kimselerin açık ceza infaz kurumunda 1 gün (ya da 6 aydan az kalmış olması) dahi kalmış olmakla serbest bırakılması gerekmez mi? Bu konuda uygulamaya yönelik verilen kararın da eklenmesini rica ederim