Değerli arkadaşlar, karşı karşıya kaldığım sorunun benzeri ile karşılaşan veya bu konuda önerisi olan meslektaşlarım yardımda bulunurlar ise sevinirim.
Davaya konu taşınmaza dört hissedar maliktir. Müvekkilim dört hissedardan biridir. Müvekkilim olan hissedar taşınmazın üzerine bir ev yapmış. Ortaklığın giderilmesi davası sırasında duruşmada diğer üç hissedar imzalı beyanları ile arsa üzerindeki evin müvekkil tarafından yapıldığı imzalı beyanları ile kabul etmişlerdir. Bilirkişi raporunda evin arsaya oranı yapılmış fakat evin müvekkil tarafından yapıldığına dair bir ibare de yok.
Söz konusu evin müvekkil tarafından yapıldığı diğer üç hissedar tarafından yapıldığı kabul edildiğinden mülkiyetin tespiti davası açmadık. Ancak gerek kısa kararda gerekse gerekçeli kararda evin mülkiyetinin müvekkile ait olduğu, parasının da müvekkile ödenmesine dair husus yazılmadan kalmış. Bu husus benim de gözümden kaçmış ve karar bu şekilde kesinleşti. Daha sonra karar gereğince izale-i şuyu satış müdürlüğünce satış yapıldı. Taşınmazı müvekkilim ihaleye girerek satın aldı.
Malumunuz olduğu üzere ortaklığın giderilmesi kararında evin müvekkil tarafından yapıldığı kabul edilmiş olsaydı, müvekkilim evin satış bedelini yatırmak zorunda kalmayacaktı. Bu açıklamalara göre;
1-Müvekkil tarafından yapılmış bulunan evin bedelini yatırmamak için bir çare var mı?
2-Diğer üç hissedardan ikisi satış dosyasına ev bedelini istemediklerine dair dilekçe verseler bu iki hissedara düşen pay ödenecek tutardan düşülebilir mi? (Hissedarlardan biri bu dilekçeyi vermeye yanaşmıyor)
3-Dava konusu arsa 1.300 m2. Ev ise 80 m2. Ev 100 m2 nin altında olduğundan evin bedeli için katma değer vergisi yatırılacak mı?
Acilen yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.
