Mesajı Okuyun
Old 23-08-2012, 08:50   #30
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Kilimanjaro
Üstad, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ama zihnimde hala taşlar yerli yerine oturmuş değil. "Kararların tarafları bağlayıcılığına ilişkin parasal sınır il olsun ilçe olsun değişmez." cümlenizden ilçe ve il hakem heyeti kararlarının ilam hükmünde olabilmesi için ihtilafın (2012 için) 1.161,67 TL'nin altında olması gerektiğini anladım. Ancak, "Büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 01.01.2012'dan başlayarak 3.032,65 TL'dir"cümlesinden ne anlamamız gerektiğini hala tam olarak anlayabilmiş değilim. Bu cümle, büyükşehirlerde 3.032,65 TL'nin altındaki uyuşmazlıklara bakmaya ilçe hakem heyeti, üstündeki ihtilaflara bakmaya ise il hakem heyeti görevlidiri mi ifade eder? Ayrıca bu parasal sınırı aşan ihtilafların görev yönünden öncelikle il hakem heyetine götürülmesi mecburi midir/doğrudan dava açıldığında tüketici mahkemesi görevsizlik kararı mı verir? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Satın alınan mal 1.167,67 TL. nin altında ise heyete başvuru zorunludur sadece. Bu sınırlama dışında şikayet konusu olan mal ya da hizmetin değeri 1.167,67 TL’nin üstünde ve 3.032,65 TL.’nin altında ise Hakem Heyetlerine başvurulabileceği gibi, Tüketici Mahkemelerine de başvurulabilir. Şikayet konusu olan mal ya da hizmetin değeri 3.032,65 TL'nin üstünde ise doğrudan Tüketici Mahkemelerine ya da İl Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurulması gerekmektedir.

Büyükşehir statüsünde olan il hakem heyetlerinin görev ve yetki alanını ise bir başka mevzuat hükmü düzenlemektedir. 3. fıkra ilçe ve b.şehir il tüketici heyeti arasındaki görev ilişkisini düzenlemektedir. 3.032,65 TL.nin altındaki uyuşmazlıklara yetkili ilçe hakem heyetinde bakılması gerekmektedir. Onu da ekliyorum, böylece konu aydınlanmış oluyor.

Alıntı:
Hakem Heyetlerinin Kuruluşu ve Görev Alanı

Madde 5 -Tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek amacıyla veya tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilecek kararları almak üzere il ve ilçe merkezlerinde hakem heyetleri kurulur.

İl hakem heyetleri il merkezi sınırları içinde, ilçe hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde görevli ve yetkilidir. Başvurular, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Büyükşehir statüsünde bulunan illerde kurulan il hakem heyetleri, mal ve hizmet bedeli Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde tespit ve ilan edilecek tutarın üzerindeki uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkilidir. Bu bedelin altındaki uyuşmazlıklara büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde kurulu ilçelerdeki hakem heyetlerince ikinci fıkrada belirtilen esaslar uyarınca bakılır.

Hakem heyetleri; görev, yetki veya çalışma kapsamı dışında kalan başvuruları doğrudan ilgili kuruluşlara veya hakem heyetlerine intikal ettirir.