Mesajı Okuyun
Old 17-08-2012, 10:57   #5
Av.Ömer Güntay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Yasin Dedeli
Dosya içerisinde müvekkil lehine bilirkişi raporu bulunmasına rağmen hakkında elektrik hırsızlığı ve mühür bozma suçlarından ceza verildi ve mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi, şikayetçi kurum vekiline vekalet ücreti takdir etti ve yargılama giderlerini müvekkilin üzerinde bıraktı. Daha sonra 3.yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı kanun yürürlüğe girdi. Bu kanunun geçici 2.maddesinin 2.bendi " Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi dolayısıyla bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hakkında hırsızlık suçundan dolayı kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin, bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, zararı tamamen tazmin etmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz, verilen ceza tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar." şeklindedir. Ben de müvekkile verilen cezanın kaldırılması ile ilgili mahkemeye başvurdum. Mahkeme,hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının nihai bir karar olmadığı gerekçesiyle talebimi ek kararla reddetti. Şimdi bu ek karara karşı ağır ceza mahkemesine itirazda bulunmayı düşünüyorum. Zira mahkeme şikayetçi vekiline vekalet ücreti takdir etti. Ağır cezaya yapılacak itirazı nasıl gerekçelendirebilirim? Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Sizin itirazınız, HAGB kararına itiraz sayılamaz, bu bir uyarlama yargılaması sorunudur. TCK.nın 7/2 hükmüne görer hareket olunmalıdır.

Alıntı:
Zaman bakımından uygulama
MADDE 7. (2) Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.

6352 sayılı yasa, suçu nitelikli hırsızlık olmaktan çıkarmış, karşılıksız yararlanma suçu olarak düzenlemiş ve cezasını da 1 yıldan 3 yıla çekmiştir. Ayrıca, geçici 2/2 maddesiyle de özel bir cezasızlık/ortadan kaldırma sebebine yer verilmiştir.

Somut dosyada ise, sanık hakkında verilen HAGB kararının kesinleştiği, temyiz safhasının ise kararın niteliği itibariyle söz konusu olmadığı görülmektedir.

Bu durumda, Mahkemeden ek karar tesisi yoluyla ceza verilmesine yer olmadığına dair karar vermesi istenmelidir. Mahkemenin ek kararı itirazı değil temyizi kabil olarak vermesi gerekir. Aksi söz konusu olsa dahi temyiz dilekçesi veriniz red olur ise onu da temyiz ediniz.