|
İptal Davası Sonucu Yapılan Göreve İadelerde Yapılacak Ödemelerin Kapsamı
Sayın Meslektaşlarım,
Vekili olduğum KİT'te bir personel, işletmesini ihale ile aldığımız HES'te geçici görevli iken, işine son verilmiştir. Bunun üzerine personel iadere mahkemesinde, işine son verilmesi işleminin iptali için dava açmış, dava sonucunda işlemin iptaline karar verilmiş, Kurum tarafından bu kez aynı yere ataması yapılmıştır.
İlgili, işe iade sürecinden sonra, işine son verilmesine kadar geçici görevle çalıştığı durum için İdare Mahkemesi kanalı ile kendisine ödenmeyen geçici görev harcırahını almıştır. Daha sonra, işe iade sonucu aynı yere yapılan ataması için de geçici görev harcırahı almak amacıyla İdare Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkeme, atama yapılan yerin, Kurum yönetmeliğinde Kuruma ait bir işyeri olarak görünmediği, sadece ihale ile işletmesi alınan bir geçici işyeri olduğu, dolayısıyla her ne kadar işlem atama işlemi gibi görünse de esasında geçici görevlendirme olduğu gerekçesiyle ilgiliye geçici görev harcırahı ödenmemesi işlemini iptal etti.
Dolayısıyla, ilgili, işine son verilmeden önceki döneme ilişkin harcırahlarını ve işe iadesi sonucu aynı yerde başladığı göreve ilişkin harcırahlarını da aldı.
Son olarak, işten çıkarılması işleminin iptali için parasal haklarının ödenmesi amacıyla açtığı tam yargı davasını da kazandı.
İlgilinin "Ben işten çıkarıldığım dönemde geçici görevliydim, işe iade sonucu da aynı yere görevlendirildim, ve her iki döneme ait harcırahlarımı da aldım. İptal Kararı, davaya konu işlemin hiç gerçekleşmediği sonucunu doğurduğundan, ben yine aynı yerde geçici görevli sayılmam lazım, işten çıkarmadan önceki ve işe iadeden sonraki dönemlere ait harcırahlarımı aldım, tam yargı davası sonucunda, maaş, zam, ikramiye gibi ödenmesi gereken tutarlar dışında bana, orada geçici görevle bulunmuş sayılmam gerekçesi ile harcırah da ödenmesi gerekir" şeklinde bir talebi mevcut.
Açıkçası, iptal kararı sonrasında ilgilinin asli görevine geri dönmesi, en son geçici görevle görevli bulunduğu ve harcırah hakettiği yerde çalışması gerektiği sonucu doğurur mu, bunun sonucu olarak da ilgili o dönemdeki harcırahlarını talep edebilir mi şeklinde ikilemdeyiz.
İdare mahkemesi kararlarının uygulanma zorunluluğu ve uygulanmaması durumunda hukuki-cezai sorumluluk doğacağı gerekçesiyle de yanlış bir şey yapmak istemiyoruz.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla.
|