Mesajı Okuyun
Old 24-07-2012, 14:22   #1
Necropsie

Varsayılan Baro pulu olmaması nedeniyle avukatlıktan el çektirme

Başlık biraz tuhaf oldu, farkındayım. İzah edeyim.
Küçük bir ilçedeki kamulaştırma davalarına çıkıyorum. Daha doğrusu, çıkıyordum! Yaklaşık 60 civarı dosyam var. Bu dosyaların yaklaşık 10 tanesinde, avukat olarak duruşmalara kabulüme karar verildi. (Bu husus vurguluyorum, anlam kazanacak ileride.) Vekaletnamem dosyalarda zaten mevcut. Ancak baro pulları yok. Duruşma sırasında (avukat olarak duruşmalara kabul edilmemden sonra) bu eksiklik bana hatırlatıldı, gidereceğimi söyledim. O ilçe adliye binasında pul satılmıyordu.

Bir sonraki celse, halen bu eksikliğimi gidermemiştim. Benim hatamdır, kabul ediyorum. Hakim bu kez nedense oldukça sinirliydi. Dosyada herşey bitmiş de tek eksik benim baro pulum kalmış gibi bir durum da yoktu, sinirinin sebebini anlamak pek mümkün değildi.

Diğer celsenin tarihi gelmeden, elime bir tebligat ulaştı.

Bu tebligata göre, baro pullarını 15 günlük kesin süre içerisinde vekaletnamelere yapıştırmazsam, avukatlıktan el çekmiş sayılacağım bana Mahkeme tarafından ihtar ediliyordu!

Hakimle telefonla görüşmem mümkün olmadı. Kalem personeline, böyle bir şeyin saçma olduğunu, belki eksiklik giderilmeden duruşmalara kabul edilmemem gibi bir durumun sözkonusu olabileceğini, ancak bunun dahi abartı olduğunu, vekil-müvekkil arasında kurulan vekaletname ilişkisini hakimin tek taraflı olarak bitiremeyeceğini izah ettim.

Sonraki celseye mazeret gönderdim.

Bugün, Adliyeye gidip dosyalara baktığımda, yargılamanın bitirildiğini ve gerekçeli kararların yazılmış olduğunu gördüm. Gerekçeli kararlarda, davalar kazanılmış olmasına rağmen, avukatlıktan el çektirildiğim için bana herhangi bir vekalet ücreti takdir edilmemişti.

İlginç, değil mi? Avukatlık Kanununun vekaletname ibraz etmekle hak kazandığımı kabul ettiği vekalet ücreti, hakim beni avukatlıktan el çekmiş saydığı için bana takdir edilmemişti.

İlginç..

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 4667 sayılı Yasa ile değiştirilen 27. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Avukatlarca vekaletname sunulan merciler, pul yapıştırılmamış veya pulu noksan olan vekaletname ve örneklerini kabul edemez. Gerektiğinde ilgiliye on günlük süre verilerek bu süre içinde pul tamamlanmadıkça vekaletname işleme konulamaz.” deniliyor.

Bunun dışında bir hüküm bulamadım bizim baro pulları için.
Ancak bu hüküm, "avukatlıktan el çekmiş sayılacağımı" nasıl izah ediyor, onu da anlayamadım!

C. Savcılığına görevini kötüye kullanma suçlaması ile suç duyurusunda bulunup HSYK'ya şikayet etmeyi planladığım bu hakimimizin uygulaması hakkında, sizin düşünceleriniz nedir? benzer bir uygulama ile karşılaşmış meslektaşımız var mıdır?