Mesajı Okuyun
Old 22-07-2012, 15:47   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mervee
Merhaba Sayin MeslektaŞlarim Bİr MÜvekkİlİmİn İŞ Kazasi Hakkinda Yargitay Kararina İhtİyacim Var Yardimci Olursaniz Çok Sevİnİrİm.
Davanin Konusu;İŞÇİnİn İŞverenİn Talİmatiyla GİttİĞİ Yerde İŞİnİ Yaparken Meydana Gelen İŞ Kazasi Sebebİyle Maddİ-manevİ Tazmİnat İstemİ Hakkinda. Davada İŞveren Davacinin Yakini OlduĞu İÇİn Dava DiŞi BirakilmiŞ,davali Olarak Da Sadece 3.kİŞİ GÖsterİlmİŞtİr. Ancak Dava DiŞi İŞverene Kusur Atfedİlİrse Bunun 3.kİŞİnİn SorumluluĞundan DÜŞÜleceĞİ Mahkemeye BİldİrİlmİŞtİr.bİlİrkİŞİden Alinan Raporda Da Dava DiŞi İŞverene Kusur AtfedİlmemİŞ,%100 Kusur 3.kİŞİye VerİlmİŞtİr.dava DiŞi İŞverene KarŞi Ek Dava AÇmakta Hukukİ Yarar OlmadiĞi İÇİn Kendİsİne KarŞi BaŞkaca Bİr Dava AÇilmamiŞtir.yerel Mahkeme Davanin KabulÜne Karar VermİŞ,bu Karar Yargitayca GÖrevlİ Mahnİn Aslİye Hukuk Mahkemesİ OlduĞu GerekÇesİyle BozulmuŞtur.yargitay Kararina KarŞi Mahkemenİn Dİrenme Karari Vermesİnİ SaĞlayacak Yargitay Hgk Karari Ariyorum.Şİmdİden TeŞekkÜr Edİİyorum İyİ ÇaliŞmalar...

(Lütfen cevap yazacaksanız tamamını büyük harf yazmayın)

Bulabileceğinizi sanmıyorum.

Yanlış anladı isem düzeltin. Müvekkiliniz sigortalı çalışan, işvereninin talimatı üzerine gittiği yerde çalışmakta iken 3. şahıs (başka işveren işçisi) kusuru ile iş kazası geçirmiştir. Kusurun tamamı 3. şahısa verilmiştir. Bu durumda kaza ile müvekkilinizin işvereni arasındaki illiyet bağı kopmuştur. Bu durumda 3. şahsa ve onun işverenine karşı genel hükümlere göre genel mahkemelerde (adam çalıştıranın sorumluluğu) kapsamında dava açılarak tazminat talep gerekecektir. Yargıtay'ın kararı doğrudur. Müvekkiliniz iş mahkemesinde, 3. şahsı ve onun işvereni, hatta kendi işverenine karşı dava açamaz.

İş kazasına dayanan maddi tazminat davasında genel kural kusur ilkesi olmakla birlikte, kusursuz sorumluluk hallerinin de varlığı gelişen teknoloji ve sanayileşme içerisinde kabul görür olmuştur. Kusursuz sorumluluk halerine örnek adam çalıştıranın sorumluğu ve kaçınılmazlık sebebiyle sorumluluktur. 27.03.1957 tarihli 1/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı, bu konudaki ilke karardır. Ancak bu durumda dahi illiyet bağının mevcut olması gerekir. İlliyet bağı kopmuşsa işverenden tazminat talep edilemez. Bir kazanın iş kazası olması başka, işverenden tazminat talep edilebilmesi başka şeydir. Saygılar.