16-07-2012, 15:29
|
|
|
müteahhitten daire alan için zamanaşımı nedir?
Kat karşılığı arsa satış sözleşmesine göre müteahhide düşen daire 3.kişiye bundan 16 yıl önce harici sözleşmeyle satılmasına rağmen 3.kişi arsa sahiplerine karşı tapu iptali ve tescil davası açmadığı gibi müteahhide karşı da dava açmamış.
Zira, arsa sahipleriyle müteahhit arasındaki sözleşme ve edim ilişkisi sorunlu idi. Nitekim, kısa süre önce müteahhit, 3.kişinin satın aldığı daire de dahil bazı dairelerin kendi adına tesciline şeklinde dava kazandı; dosya yargıtay'da.
Prensip olarak; zamanaşımının başlaması için hakkın talep edilebilir olması gerektiği için ilk bakışta şöyle düşünülebilir: Müteahhid eline geçen bir mülkiyet olmadığı için tapu iptal ve tescil davasının zamanaşımı geçmedi denebilir ancak biliyoruz ki temlik sözleşmesi niteliğindeki bu tür harici satış sözleşmesine dayanarak müteahhidin halefi sıfatıyla arsa sahiplerine karşı ta baştan itibaren tapu iptal ve tescil davası açmak mümkün idi.
soru 1)
Böyle iken dava açılmadığı için şimdi arsa sahiplerine ve müteahhide karşı açılacak tapu iptali ve tescil davasında zamanşımı konusu nasıl değerlendirilir?
(Kanaatimce, arsa sahipleriyle müteahhid arasında sorun olduğu için ve zaten dava açılsaydı dahi arsa sahiplerinin edimlerinin tamamı müteahhitçe ödenmediği/sorunlu olduğu için 3.kişinin hakkının zamanaşımına uğramadığını düşünüyorum ki ayrıca kesinleşmeyen mahkeme kararına göre artık müteahhitin malikliği yeni başlayacağı için müteahhit açısından zamanaşımı süresinin malikliğinin kesinleşmesinden itibaren başlaması gerekir. Böyle düşünüyorum fakat Yargıtay kararı olmadan emin olmak zor).
Katkılarınız için şimdiden tşk ediyorum...
|