11-07-2012, 15:32
|
#4
|
|
Yargıtay
2. Hukuk Dairesi
Esas : 2005/8069
Karar : 2005/10395
Tarih : 30.06.2005
*ZİYNET EŞYASINA DAYALI TAZMİNAT
*MADDİ TAZMİNAT
(4721 s. MK. m. 175)
Özet : Somut davada davalı-davacı kadının talep etmiş olduğu ziynet eşyalarına dayalı maddi tazminat boşanmanın eki niteliğinde değildir. Davalı-davacı kadın tarafından harcı verilerek usulüne uygun bir dava ve karşı davada açılmamıştır. Bu konuda usulüne uygun açılmış bir dava bulunmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekir.
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle boşanmaya neden olan olaylarda kocasına karşı ağır hakaretlerde bulunan kadın kadar, bağımsız ev temin etmeyen karısını evden kovan kocada kusurlu olup, tarafların birinin kusurunun diğerinden üstün tutulmasının da mümkün bulunmamasına göre davalı-davacı kadının aşağıdaki bentler kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2- Toplanan delillerden kocanın karısını evden kovduğu bağımsız ev temin etmediği anlaşıldığından davalı-davacı kadın ayrı yaşamakta haklıdır. Kadının birleşen nafaka davasının kabulü gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
3- Davalı-davacı kadının boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği anlaşılmaktadır. Türk Medeni Kanununun 175. maddesi koşulları oluşmuştur. Davalı-davacı kadın yararına uygun yoksulluk nafakası takdiri gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
4- Davalı-davacı kadının talep etmiş olduğu ziynet eşyalarına dayalı maddi tazminat boşanmanın eki niteliğinde değildir. Davalı-davacı kadın tarafından harcı verilerek usulüne uygun bir dava ve karşı davada açılmamıştır. Bu konuda usulüne uygun açılmış bir dava bulunmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekirken kesin hüküm oluşturacak şekilde bu isteminde reddi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün 2, 3. ve 4. bentlerde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, sair temyiz itirazlarının 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 30.06.2005
Kaynak:Corpus Arşiv
|