06-07-2012, 11:41
|
#4
|
|
Ödeme yasağına rağmen çeki elinde bulunduran kişinin icra takibi yapacağına ilişkin karar...
Yargıtay
12. Hukuk Dairesi
Esas : 2001/14213
Karar : 2001/15152
Tarih : 1/10/2001
Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu vekilinin sair temyiz itirazları yerinde değil isede;
Takip dayanağı çekin keşide tarihi 6.3.1998 olup, ibraz müddetinin bitiminden itibaren (6) ay geçtikten sonra 18.12.2000 tarihinde icra takibi yapıldığından TTK. 726 maddesinde öngörülen zamanaşımı süresi gerçekleşmiştir. Ödeme yasağı kararının bulunması, çeki elinde bulunduran kişinin takip yapmasına engel olmadığından, ve 3. kişinin açmış olduğu çek iptali davası TTK. 730 maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 662. maddesindeki zamanaşımını kesen davalardan olmadığından; alacaklının bu husustaki beyanına da itibar edilemez. Merciice borçlunun zamanaşımı itirazının kabule karar vermek gerekirken buna ilişkin itirazın da reddine karar vermesi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 1.10.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|