Konu: Reddi miras
Mesajı Okuyun
Old 02-07-2012, 16:20   #3
Av.Tuğba Elmas

 
Varsayılan

Sayın Meslekdaşım,
Bu durumda mirasın hükmen reddi davası açmanız gerekiyor.
TMK Madde 605 - Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.
Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.


Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.
Yani müvekkillerinizin oğlunun terekesinin borca batık olduğunu ispatlamalısınız. Bu davanın süresi yoktur, ama bu davayı açtığınızda karşı taraf olarak murisin alacaklılarını (en azından bilinenleri) tek tek göstermeniz gerekmektedir. Hükmen mirasın reddi davasında görev "çekişmeli yargı" olduğundan, Asliye Hukuk Mahkemelerindedir. Aşağıda bu konuyla ilgili olarak Yargıtay Kararı da ekledim. Umarım işinize yarar.

T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi

Esas: 2011/3472
Karar: 2011/5234
Karar Tarihi: 24.03.2011

ÖZET: Davacı, dava dilekçesinde miras bırakan babasının öldüğünü, öldüğü zaman pek çok borç yükü altında olup hakkında icra takipleri bulunduğunu, ödeme imkanı olmadığını, terekesinin borca batık olduğunu ileri sürdüğüne göre, istek; mirasın kayıtsız şartsız reddine ilişkin olmayıp, miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aczinin tespiti/bu sebeple mirasın hükmen reddine ilişkindir. Bu davanın açılması için kanunda bir süre öngörülmemiş olup her zaman açılması mümkündür.

(1086 S. K. m. 76) (4721 S. K. m. 605, 606) (YİBK. 23.12.2942 T. 1942/24 E. 1942/29 K.)

Dava ve Karar: Davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Olayları açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme hakime aittir (HUMK. m. 76).

Davacı, dava dilekçesinde miras bırakan babasının 22.3.2009 günü öldüğünü, öldüğü zaman pek çok borç yükü altında olup hakkında icra takipleri bulunduğunu, ödeme imkanı olmadığını, terekesinin borca batık olduğunu ileri sürdüğüne göre, istek; mirasın kayıtsız şartsız reddine ilişkin olmayıp, miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aczinin tespiti/bu sebeple mirasın hükmen reddine (TMK. m. 605/2) ilişkindir. Bu davanın açılması için kanunda bir süre öngörülmemiş olup her zaman açılması mümkündür.

Terekenin borca batık olduğunun tespiti davalarında dava alacaklılara karşı açılır. Mahkemenin görevi de borç miktarına göre belirlenir. (23.12.1942 gün 24/29 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı) O halde mahkemece yapılacak iş; husumeti tereke alacaklılarına yöneltmek, gösterdikleri takdirde delillerini toplamak, davanın değerini ve mahkemenin görevli olup olmadığını belirlemek, ulaşılacak sonuç uyarınca karar vermekten ibarettir. Açıklanan hususlar gözetilmeden davanın mirasın gerçek reddi olarak nitelendirilerek (TMK. md. 606) süre yönünden reddine karar verilmesi doğru bulunmamıştır.

Sonuç: Hükmün yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 24.03.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı