Konu
:
Adi ortaklık hissesi haczi
Mesajı Okuyun
28-06-2012, 15:35
#
3
av.buğra
bir çalışmayı gönderiyorum kolay gelsin...
Alıntı:
Âdi şirket ortağının şahsi alacaklıları;
*Âdi şirket mukavelesinde aksine bir hüküm olmadıkça bir ortağın alacaklısı, o ortağın âdi şirket malları üzerindeki
iştirak halindeki mülkiyet payına haciz koyduramaz. Ancak âdi şirketin tasfiyesi sonucunda borçlu âdi şirket ortağına düşecek tasfiye payını haciz ettirebilir.
*Borçlu ortağın, âdi ortaklıktaki kâr payı, ücret, faiz, avans alacaklarına, borçlunun üçüncü kişilerdeki alacakların haczi prosedürünü (İİK.m.89) izleyerek haciz koydurabilirler. (Kural olarak adi şirket idarecilerine
ücret verilmez ancak ortaklık sözleşmesinde idarecilere ücret verileceği öngörülerek sözleşmeye böyle bir hüküm konursa adi şirket idarecileri haricen de ücret alabilir. İşte bu ücret alacağına haciz konulabilir.)
*Borçlu ortağın alacaklısı, adi şirketin günlük hâsılatından borçlu ortağa düşecek paya haciz koyduramaz.
Âdi şirket ortağının şirketin tasfiyesi sonucu payına düşen hissesinin haczi, âdi şirketin son bulmasına sebebiyet
verir. Ortakların âdi şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye miktarı ve şirketin tasfiye bakiyesinden, âdi şirketin alacaklıları alacaklarını rüçhanlı olarak (öncelikle) alırlar. Şirket alacaklılarının tasfiye bakiyesi üzerinde imtiyaz hakkı mevcuttur. Geriye bakiye kalırsa ancak o zaman borçlu ortağın hâciz alacaklılarına ödeme yapılabilir.
KURU, B.
İcra ve İflâs Hukuku C: 1, 1988, s: 665, 669
«
Âdi şirketteki hisseler
» de, iik 94. maddeye göre haczedilir.
av.buğra
Üye Kimliği
av.buğra İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
av.buğra İsimli Üyeye Email Gönderin
av.buğra İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın