26-06-2012, 08:45
|
|
|
Tam sizin olay ile birebir olmasa da konu için işinize yarayabilecek bir karar buldum, altta özetini gönderiyorum.
Buna göre yorumlarsak, satıcı, ürünlerin ekimi için yaptığı zaruri masrafları alıcıdan isteyebilir ancak ürünler benimde topladım diyemez diye düşünüyorum.
T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 1986/14-428 K. 1987/278 T. 3.4.1987: 1602 parsel nolu taşınmaz satış vaadi sözleşmesiyle davacılardan Mehmet tarafından davalıya satılmış, zilyetliği de devredilmiştir. Ne varki, davacılar tarafından ekilen kimyon mahsulü olgunlaşınca davalı tarafından toplanarak götürülmüştür. Davacılar mahsulün tüm bedelini istemektedirler. Davalının tasarruf ve zilyetliğine bırakılan parsele izinsiz kimyon eken davacılar iyiniyetli olamazlar. Bu nedenle kimyonun tüm değerini isteyemezler. Ancak; mahsulü eken kişi olarak bir takım zorunlu giderlerde bulundukları vakıası da ortadadır. Davacılar ancak işbu zorunlu giderlerini isteyebilirler. O halde bu konuda yapılan zorunlu masrafların tesbiti ile yalnız zorunlu masraflarla ilgili istemin kabulüne karar verilmek gerekir. Direnme kararı bu nedenlerle bozulmalıdır.
|