13-06-2012, 12:14
|
#1
|
|
Şuf 'a da mülkiyet şeklinin davaya etkisi
Değerli meslektaşlarım.
Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Paylaşmak istediğim soru şu:
A ile B bir mülkte müşterek malik iken B ölüyor. Doğallıkla terekesinde bulunan üç çocuğu B nin taşınmazdaki 1/2 hissesinde iştirak halinde malik oluyorlar. Bilahare bu üç kardeş birlikte hareket ederek tapuda 1/2 payın 1/ 4 ünü M ye 100 TL bedelle , 1/8 ini K ya 50 TL bedelle , yine 1/8 ini de 50 TL bedelle T ye satıyorlar. Tapu satın alanların yeni durumun taşınmaza 1/4 M , 1/8 K ve 1/8 T olarak işliyor. Şu hale göre toplam satım bedeli 200TL olarak tapuya işleniyor.
Sorular :
1) A şuf a davasını açmak isterken " şuf'a tecezzi etmez " kuralına göre her üç yeni maliki birlikte dava ile mecburen satımın toplam bedeli olan 200TL yi yatırarak mı şuf a hakkını kullanmak zorunda ? Yani özde satılan 1/2 pay olduğu için şuf 'a kullanıldığından bi zarur 1/2 nin tamamını mı almak zorunda ?
yoksa :
2) Bir diğer bakış açısı ile : satım anından sonra satıcıların iştiraki çözülmüş ve yeni alanların payları da tapuya artık müşterek malik gibi belirlenerek yazıldığına göre şuf a hakkını kullanacak olan A dilerse sadece M nin veya T nin paylarını alıp K yı almayabilir mi ? (örneğin parası yetmemiş ise.. ) .Bu sorunun mantığında yeni alanların payı devretme imkanı bulunduğundan yola çıkılıyor. Başka deyişle yeni alanlardan örneğin M de payını X 'e devretse A payın değerini yatırarak payı alacağına göre bu durumda bu madde bağlamındaki mantık geçerli oluyor .
İlginize teşekkürlerimle .
Av. MÇK
|