Mesajı Okuyun
Old 06-06-2012, 15:39   #3
Avrasya

Alıntı:
Yazan law in law
İİK da bakşye borç muhtırasına rastlamadım. Ödeme emrindeki borcun bir kısmını alacaklının borçlu olduğu bir dosyaya 89/1 ihtarnamesi ile ödedik. bakiye çok az bir miktar kaldı. Bakiye borç muhtırası tebliğ edildi. İtiraz ettik alacaklı kabul etmedi. Bu durumda icra mahkemesine mi gitmeli ,genel mahkemede menfi tespit mi açmalı. yoksa hepsini ödeyip istirdat mı açmalı.
Bakiye borç muhtırası geçersiz dahai olsa borçlunun yapması gereken nedir.?
Saygı ve selamlar.

Anladığım kadarıyla siz 3. kişi vekilisiniz. 3. kişilerin (İİK m89) icra dosyadaki borçtan sorumluluğu borçluya olan borçları kadardır. Örneğin;
Borçlunun borcu 5.000 TL
3. kişinin borçluya borcu 3.500 TL ise 3. kişisinin dosyaya yatıracağı miktar 3.500 TL'dir.

Somut olayda (borçluya borcunuz dosya borcundan az ise ve -89/1'e kısmi itirazda bulunmuşsanız) ;
-dosyaya para yatırırken borçluya olan tüm borcunuzu yatırmışsanız İbrahim Bey'in anlattığı gibi memur işlemini şikayet edebilirsiniz. Hatta bu işlem alacaklının talebi üzerine yapılmışsa (her ne kadar memur işlemi de olsa) lehinize vekalet ücreti takdir edilebilir.

-89/1'e kısmi itirazda bulunmamışsanız;
89/2 ve 89/3 tebliğ edilmemişse bakiye borç muhtırasını 89/2-3 olarak değerlendirip icra dairesine itiraz edebilirsiniz.(sadece yorum) Ya da hiçbir şey yapmadan alacaklının harekete geçmesini ve müvekkiliniz hakkında bir talepte bulunduğunda 89/2 ve 3 tebliğ edilmedi diyerek şikayette bulunabilirsiniz.

-89/1 e cevap verirken tüm borcu kabul etmiş olma ihtimaliniz olduğunu düşünmek istemiyorum.

-Tüm bunların dışında 89. maddeden doğan menfi tespit davası var.

-Eğer daha fazla ayrıntı verirseniz daha fazla yardımcı olmaya çalışırız.

İbrahim Bey'in uyarısı üzerine kontrol ettim, siz borçlu (sonradan 3. şahıs olmuş) vekilisiniz. Çok az bir kısım kaldı dediğiniz kısmı hesaplayıp icra dosyanıza yatırırsanız sorun ortadan kalkar.