Mesajı Okuyun
Old 04-06-2012, 12:44   #3
av_yaseminceylan

 
Varsayılan

Sn.Av.İlker Vural,

Müvekkilinizin şirketi tek imza ile temsile yetkili olduğunu kabul edersek:

T.C.YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/13207
K. 2006/15854
T. 17.7.2006
• İMZA YETKİSİ ( Olanlar Şirket Ünvanını Eklemeye Mecbur Oldukları - Şirket Sözleşmesindeki Şirketi Yetkilisinin Şirket Kaşesi Altında Senet İmzalayabileceğine İlişkin Hükmü Kanuna Aykırı Olduğu )
• ŞİRKET ÜNVANI ( Şirket Sözleşmesindeki Şirketi Yetkilisinin Şirket Kaşesi Altında Senet İmzalayabileceğine İlişkin Hükmü Kanuna Aykırı Olduğu )
• SENEDİ TANZİM EDENİN İMZASI ( Gereğince Takip Konusu Belgenin Kambiyo Senedi Vasfını Taşıması İçin Gerektiği )
• BONODA ÇİFT İMZA BULUNMASI ( Şikayetçi Şirketin Münferit Temsilcisi de Olduğu Nazara Alındığından İmzalardan Bir Tanesinin Kendi Şahsı Adına Diğerinin de Şirket Adına Attığının Kabulü İle Şikayetin Reddi Gereği )
6762/m.322,688/7
ÖZET : TTK.nun 322. maddesi hükmüne göre şirket adına imza yetkisi olanlar şirket ünvanını eklemeye mecburdurlar. Takip dayanağı bonoda şirketin ünvanı yazılı olup, bonoyu imzaladığı kabul edilen Muhittin Koçyiğit'in bononun düzenlendiği tarihte temsile yetkili bulunduğu imza sirkülerinde anlaşılmaktadır. Şirket sözleşmesindeki şirketi yetkilisinin şirket kaşesi altında senet imzalayabileceğine ilişkin hükmü TTK.nun anılan maddesine aykırı olduğu gibi, kaşe tabirinin "ticari ünvan" olarak anlaşılması da gerekir. ( HGK.nun 28.02.1996 tarih ve 1995/12-993 E. - 1996/96 K. ) Yine TTK.nun 688/7. maddesi gereğince takip konusu belgenin kambiyo senedi vasfını taşıması için "senedi tanzim edenin imzasını" ihtiva etmesi zorunludur. Anılan maddede sorumluluk için sadece imzadan söz edilmiş pul üzerinde ve açıkta birden fazla imzanın bulunması koşul olarak kabul edilmemiştir.

O halde, yukarıdaki yasal açıklamalar karşısında takip konusu bonoda çift imzası bulunan Muhittin Koçyiğit'in keşide tarihinde, şikayetçi şirketin münferit temsilcisi de olduğu nazara alındığından, imzalardan bir tanesinin kendi şahsı adına diğerinin de şirket adına attığının kabulü ile şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken, aksi gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki taraf vekilleri tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının REDDİNE,

2- Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde;

TTK.nun 322. maddesi hükmüne göre şirket adına imza yetkisi olanlar şirket ünvanını eklemeye mecburdurlar. Takip dayanağı bonoda şirketin ünvanı yazılı olup, bonoyu imzaladığı kabul edilen Muhittin Koçyiğit'in bononun düzenlendiği tarihte temsile yetkili bulunduğu imza sirkülerinde anlaşılmaktadır. Şirket sözleşmesindeki şirketi yetkilisinin şirket kaşesi altında senet imzalayabileceğine ilişkin hükmü TTK.nun anılan maddesine aykırı olduğu gibi, kaşe tabirinin "ticari ünvan" olarak anlaşılması da gerekir. ( HGK.nun 28.02.1996 tarih ve 1995/12-993 E. - 1996/96 K. ) Yine TTK.nun 688/7. maddesi gereğince takip konusu belgenin kambiyo senedi vasfını taşıması için "senedi tanzim edenin imzasını" ihtiva etmesi zorunludur. Anılan maddede sorumluluk için sadece imzadan söz edilmiş pul üzerinde ve açıkta birden fazla imzanın bulunması koşul olarak kabul edilmemiştir.

O halde, yukarıdaki yasal açıklamalar karşısında takip konusu bonoda çift imzası bulunan Muhittin Koçyiğit'in keşide tarihinde, şikayetçi şirketin münferit temsilcisi de olduğu nazara alındığından, imzalardan bir tanesinin kendi şahsı adına diğerinin de şirket adına attığının kabulü ile şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken, aksi gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.

SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda 2 nolu bentte yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 17.07.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Diğer sorunuza gelince, imza olmadığı için ciro silsilesinin bozuk olduğunu iddia edemezsiniz. Zira ortada geçersiz de olsa bir ciro bulunmamaktadır.