03-06-2012, 21:42
|
#4
|
|
Ücret alacaklarında sigortasız tanık da dinlenebilir ama hizmet tespit de Yargıtay sigortalı işçi şartını arıyor.
Madde 26 - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
Süre geçtiği için haklı fesih kullanılamaz diye düşünüyorum.Ancak ücretini ödemediği her ay fesih hakkı tekrar doğar .Hala çalışıyor ise 6 günlük süreye uyarak fesih edebilir.Normalde bir yıldan uzun iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmak zorunda.Ücreti ödediğini işveren ispatlamalı.Sigorta yok diyorsunuz ,sanırım ücreti verdiğine ilişkin bir belge yoktur işverende. İşe girişi sigortaya bildirildi ise 5 yıllık süre uygulanmaz,hizmet tespit açabilir gibi.
En son işçi ücreti ödenmediği için haklı nedenle işi bıraktığını ve her türlü haklarını saklı tuttuğuna ilişkin bir ihtar çekin eliniz kuvvetlenir.Ayrı ayrı hem hizmet tespit hem de üret alacağı davası açın.ücret alacağı davası bekletici mesele yapılır.
|