01-06-2012, 02:51
|
|
|
Yabancı Mahkeme İflas Kararının Türkiye'de Tanınması ve Tenfizi
Almanya'da bir vatandaşımız Türk hukukunda bulunmayan kişisel iflas yolu ile iflasını Alman mahkemesinden istiyor ve mahkeme kişinin durumunu araştırmak için bir iflas memuru görevlendiriyor. Şahis bu tespit sırasında Almanya'da sadece bir arabası bulunduğunu başka malvarlığının olmadığını, ancak Türkiye'de muris babasından kalan 2 dairede (Kat irtifakı var) 3/32 miras hissesi bulunduğunu beyan ve tapu senedini ibraz ediyor.
Şimdi bu durumda Alman hukukuna göre bir verilecek ve iflas masasına devredilecek bir iflas kararı Türkiye'de nasıl tenfiz edilebilir? Zira bu mal (miras hissesi) Alman hukukuna göre iflas masasına ait ve aktifler arasında. Bu karar Türkiye'de tanıma ve tenfize konu olabilirse bu davayı açmaya kimlerin hakkı var? Alacaklılar mı? Yoksa İflas masası temsilcisi mi?
Ben tanımanın mümkün olduğuna dair bir yargıtay kararı buldum ama açık değil, doktrin ise iflas kararlarının nihai karar olmadığından, sadece külli icrayı devam ettiren kararlar olduğundan MÖHUK'a göre tanınamaz diyor.
Bana yardımcı olursanız sevinirim.
|