31-05-2012, 14:29
|
#2
|
|
Anlattığınız olay klasik muris muvazaasıdır.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulunun 01.04.1974 1/2 sayılı içtihadı birleştirme kararına göre muristen doğrudan mirasçılara geçen taşınmazlarda eğer satış gerçek değil ise mirasçılar murisin ölümünden sonra tapuyu iptal ettirebilir.
Bahsettiğiniz olayda MURİSİN SAĞLIĞINDA herhangi bir tapu iptali davası açar iseniz olay muris muvazaasına dayalı tapu iptal-tescil olarak algılanacak ve dava reddolacaktır. Bu yüzden siz BABA VEFAAT ETTİKTEN SONRA müvekkiliniz olan oğullar adına muris muvazaasına dayalı tapu iptali tescil davası açmalısınız. Murisin (babanın ) sağlığında bir dava yolu ile taşınmazı geri döndürmek mümkün değildir. Dava hakkı murisin ölümünden sonra yani mirasın intikali ile başlayacaktır.
Öte yandan murisin EŞİNE DEVİR YAPMIŞ OLMASI, SATIŞ BEEDELİNİN DÜŞÜK GÖSTERİLMİŞ OLMASI muvazaa olduğunu ispata yeter. Kaldı ki muris varise devir yapmış ise diğer varisler bu devirdeki muvazaayı tanık ile bile ispat edebilirler. Kaldı ki burada murisin Alzheimer olması, ehliyetine etki eden bir nedendir, muvazaa yanında ayrı bir tapu iptali sebebiniz daha vardır. Sadece muvazaaya dayalı buna benzer 8-10 davam tapu iptali ile sonuçlanmıştır.
Özetle üvey anne vefaat etse ve üvey annenin kardeşi kayıtlar üzerinde taşınmazda mirasçı görünse dahi, murisin (babanın) ölümünden sonra bahsettiğim davayı açıp, MÜVEKKİLLERİNİZİN MİRAS PAYI ORANINDA TAPU İPTAL TESCİL sağlayabilirsiniz.
Selamlar.
|