Mesajı Okuyun
Old 30-05-2012, 22:06   #1
üye40335

Varsayılan Menfi Tespit davası için önerinizi bekliyorum?

Sizlerden açmayı düşündüğüm bir dava için tavsiyenizi bekliyorum.Olay şöyle;
''Müvekkilim Ali ve Annnesi Fatma X ltd. şti.'nin ortağıdır. X ltd. Şti. adına Y Bankasından 2008 yılında 13 Araç için ticari araç kredisi alınmıştır.Toplam tutarı 256.000-TL.dir. Bu krediyi güvence altına almak için Y Bankası ayrıca birisi 360.000-TL,Diğeri ise 67.000-TL.olmak üzere 2 adet bono düzenlemiştir.Şimdi sorun şu;müvekkilim Ali Ticari araç kredisindeki X Ltd.Şti. kaşesi altına ve bonoda ilgili bölüme şirketi temsilen imza atıyor ancak kredi sözleşmesinde ve 2 adet bonoda Müvekkilim Ali ve Fatma kefil olarak gösterilmiş ve kefil sıfatıyla gerek ticari araç kredi sözleşmesinde gerekse bonodaki imzalar kesinlikle müvekkillerime ait değil,onların imzası taklit edilerek atılmış imzalardır.Ancak imzayı atan şahsı tanımıyoruz.Şüphelendiğimiz 5 kişi var.Söz konusu alacaklı banka gerek bonoları gerekse ticari araç kredi sözleşmelerini 2 ayrı icra dairesinde (ilamsız takip ve kambiyo senetlerine özgü takıp yolu ile) icra takibine koymuş ve takipler Fatma için kesinleşmiştir.Ali için ise sadece ilamsız takipte süresinde önceki vekil tarafından imzaya,borca ve faize itiraz edilmiş ancak itiraz dilekçesi alacaklıya tebliğ edilmediğinden icra dairesince işlem yapılmamıştır.İlk işim itiraz dilekçesini alacaklıya tebliğ ettirmek oldu.Şimdi sorum şu;Ben, alacaklı itirazın iptali davası açmadan hem Ali için Hem de Fatma için menfi tespit davası açmayı düşünüyorum.Bu davada kefil sıfatıyla atılan imzaların müvekkillerime ait olmadığını öne sürmek istiyorum.Ayrıca müvekkilim borcun büyük bölümünün banka havalesi yolu ile ödendiğini ancak elinde buna ilişkin belge olmadığını söylüyor.Çünkü şirket taşınırken şirketin tüm defterlerinin kaybolduğunu,buna ilişkin ise zayi belgesi alınmadığını söylüyor.Açacağım menfi tespit davasında şirketin defterlerini sunamayacak olmamız sıkıntı oluşturur mu?İmza itirazı ağırlıklı menfi tespit davasını kazanabilir miyim?Çünkü açacağımız dava iki icra takibine yönelik olduğundan yaklaşık 600.000-TL. lik dava değerine karşılık kaybedersek epey yüksek karşı vekalet ücreti çıkacaktır.Müvekkilimin gözünü karşı vekalet ücreti de korkutmaktadır.Sizlerin değerli görüşlerini almak istiyorum.