|
|
|
|
Forum alanlarında yaptığım incelemede konunun daha önce tartışılmış olduğunu gördüm. Dava sonucunda davalılar lehine hükmedilen tek nispi vekalet ücretinin davalılar arasında eşit paylaşılması gerektiği kanaati yerleşik. Ancak konuya ilişkin karara ulaşamadım İki adet davalının müvekkili olmam sebebiyle 5 adet davalı lehine hükmedilmiş olan vekalet ücretinin 2/5'ini icraya takibine konu etmem neticesinde karşı taraf 1/4'ünü talep edebileceğim yönünde şikayet davası açmış bulunmaktadır. Bu yönde forumlarda da ileri sürülen, benim de katıldığım 2/5 talebimi destekleyen Yargıtay Kararına ilişkin mevzuata ulaşamadım. Konuya ilişkin karar bulunması halinde paylaşırsanız çok sevinirim Şimdiden teşekkürler..
|
|
 |
|
 |
|
Vekalet ücreti yargılama giderlerinden sayılır ve bu özelliğinden ötürü davacı veya davalı asil yararına vekalet ücretine hükmedilir.
Ancak avukatlık kanunundaki özel hüküm nedeni ile bu vekalet ücreti avukata aittir. Avukatlık kanunundaki düzenleme avukat ile müvekkili arasındaki iç ilişkiyi düzenler.
Davanızda da davalı asiller lehine vekalet ücretine hükmedilmiştir. Hesaplama basittir. VEKALET ÜCRETİ DAVALI ASİLLERİN SAYISINA BÖLÜNÜR.
Davanızda 5 davalı var ise ve bunların tamamı kendilerini vekille temsil ettirmiş ise vekalet ücreti 5'e bölünür. Siz bu davalılardan 2'sinin vekili iseniz toplam vekalet ücretinin 2/5'ini takibe koyarsınız.
Anlaşılan o ki şikayet eden karşı taraf VEKALET ÜCRETİNİ AVUKAT SAYISINA BÖLMÜŞ. Çünkü; davanızda 5 davalı mevcut ise ve siz bunların 2'sinin avukatı durumnda iseniz geriye kalan 3 davalının ayrı avukatları varsa toplam 4 tane davalı vekili var demektir.
Ancak karşı tarafın bu anlayışı yanlıştır. Vekalet ücreti avukat sayısına değil, davalı sayısına bölünür. Çünkü temsil ettiğiniz 2 farklı davalı da kendisini vekille temsil ettirmiştir.
Bu hususta Yargıtay kararı bulursam eklerim ancak bunun tartışılması veya bir şikayete konu edilmesi bile bana anlamsız geliyor.
Selamlar.