|
|
|
|
İcra H. Mah. 'deki "imzaya itiraz" davasında: davacı vekili karar duruşması olacak son duruşmaya giremememiş, bu nedenle HMK m. 320/4 uyarınca "davanın açılmamış sayılmasına" karar verilmiş. aynı gün öğleden sonra davacı vekili, duruşmaya girememesine neden olan olayı açıklayıp bunun delilini de ekleyerek (hastane raporu) eski hale getirme kararı verilmesini ve davaya kaldığı yerden devam edilmesini talep eder. hakim ile görüşüldüğünde "gerekçeli karar verilmiştir, eski hale getirme talebinin muhatabı mahkeme değil, temyiz merciidir. kaldı ki, HMK'da eski hale getirme, sürelerle illgilidir, duruşmaya katılamama durumu bu kapsama girmez" der ve eski hale getirme talebi ile ilgili red-kabul gibi bir ek karar bile yazmayacağını söyler.
durumu ve hakimin görüşünü tartışmanıza açıyorum. (özellikle şu noktalardan: 1-karar verildikten sonra yapılan eski hale getirme talebi. ek karar ile bunun red ve kabulüne karar verilmesi gerekir mi?, 2-HMK 'daki eski hale getirme, duruşmaya katılamama durumunu da kapsar mı?)
|
|
 |
|
 |
|
Hakimin, eski hale getirme talebinin Temyiz Merciince incelenmesi gerektiğine dair beyanı kanaatimce yerinde değildir.
HMK. md.98'e göre:
"Yapılamayan işlem için eski hâle getirme, bu işlem hakkında hangi mahkemede inceleme yapılacak idiyse, o mahkemeden talep edilir."
Aşağıda belirtmiş olduğum karar davacı taraf için verilmiş olmakla birlikte duruşmaya sağlık özrü nedeniyle katılamama halinde benimsenen kriterleri ortaya koymaktadır:
Yargıtay 18.HD.
06/11/2003 Tarih
E.2003/7031
K.2003/8664
"HUMK'nun 167 nci maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre, sakıt olan bir hakkın eski hale getirilmesine karar verilebilmesi için, belli mühlet içinde işlem yapmaya mecbur olan kimsenin veya vekilinin, arzu ve ihtiyarı dışında o işlemi yapmaktan aciz bulunduğu KANITLANMIŞ OLMALIDIR. Somut olayda mahkemeye sunulan Defterdarlık Daire Tabipliğinin 18.3.1999 gün ve 1657 nolu raporunda, davacının yapılan muayenesinde üç gün istirahatinin uygun OLDUĞU YAZILIDIR.
Hastalık özrüne dayanarak duruşmaya gelmeyen davacının eski hale getirme isteminin kabulü için, salt doktor raporunun varlığı yeterli olmayıp, anılan yasa hükmü uyarınca, raporda belirtilen hastalığın, kişiyi yapması gereken işlemlerden alıkoyacak derecede acze düşürmüş OLMASI GEREKİR. Mahkemece sözü edilen rahatsızlığın davacının duruşmaya bizzat gelmesini veya kendisini bir vekil duruşmada temsil ettirmesini ya da mahkemeye mazeret dilekçesi göndermesini engelleyecek nitelikte ağır bir hastalık olup olmadığı, istemesine karşın bu ve benzeri işlemleri yapma konusunda onu acze düşürüp düşürmeyeceği hususları yöntemince araştırılıp saptanmadan mazeretin kabulüne karar verilmesi de YASAYA AYKIRIDIR."