Mesajı Okuyun
Old 28-05-2012, 13:36   #14
Av.Selim Demircan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın Demircan,

Zamanaşımının kesilmesi ile zamanaşımının durması birbirinden farklı kavramlardır. Kambiyo senetleriyle ilgili olarak TTK'da (m.662) zamanaşımının kesilmesine dair düzenlemeye yer verilmiş ise de zamanaşımını durduran sebeplere yer verilmemiştir. Bu nedenle kambiyo senetlerinde zamanaşımının durması konusunda BK hükümleri kıyasen uygulanır (BK m.132). Ödeme yasağına dair tedbir müvekkilinize yönelik olmaması sebebiyle somut sorunuz itibariyle BK m.132/1-b.6 muvacehesinde değerlendirilemeyeceği kanaatinde isem de konunun bu şekilde değerlendirildiğine dair bir yargıtay kararını aşağıda sunuyorum:

Yargıtay 11 HD, 19.09.2005 T., E: 2005/8490, K: 2005/8264: "...Çek iptali davasının açıldığı Beykoz 2.Asliye Hukuk Mahkemesi anılan çek bakımından ödeme yasağı kararı vermiş bulunmasına göre bu yasağın zamanaşımını durdurduğunun kabulü gerekmektedir. Bu şekilde duran zamanaşımı, ödeme yasağı kararının kaldırılmasından sonra tekrar işlemeye başlayacağından somut uyuşmalıkta 01.12.2004 tarihinde kaldırılan ödeme yasağı kararından itibaren ihtiyati haciz talep edilen tarihte zamanaşımı gerçekleşmemiştir.

O halde mahkemece, işin esasının incelenerek bir karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir..."

Saygılar...

Değerli meslektaşım kararın tamamını bulamadım, benim sorunumu çözecek bir karara benziyor, tamamını paylaşabilir misiniz? Katkılarınızdan dolayı gerçekten mahçubum, tüm meslektaşlarıma ayrı ayrı teşekkürlerimi arz ederim...