24-05-2012, 16:08
|
#1
|
|
Kambiyo senedi-yetkisiz temsil
Tüm meslektaşlarıma hayırlı işler diliyorum. Aslında bu konu forumda daha önce çok defa tartışılmış ancak tereddütlerimi hala yenemedim. Olay şu şekilde;
A şahsı, B şahsının kaşesinin üzerine kendi imzasını atarak senet düzenliyor ve bu senedi C şahsına borcuna karşılık teslim ediyor.
Olaya C açısından bakarsak;
B üzerinden senetlerin tahsil kabiliyeti yok. Olaya A üzerinden yüklenmekten başka çaremiz kalmıyor. Bu durumda aklıma yapılabilecek 2 şey geliyor. Şöyle ki;
1-) Resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından dolayı A hakkında şikayette bulunmak. Ancak bu durumda, A ve B yakın arkadaş olduklarından dolayı birbirlerine uygun şekilde ifade vereceklerdir. Yani B kendi rızası ile senetlerin imzalandığı şeklinde beyan verecek diye tahmin etmekteyim. Bu durumda da herhangi bir ceza çıkmayacağı (her ne kadar kendi görüşüm aksi yönde olsa da) Yargıtay içtihatları ile sabit.
2-) TTK m.590 uyarınca yetkisiz temsile dayanarak direkt A aleyhine 10 örnek icra takibi yapmak. Ancak bu durumda da A ve B arasında herhangi bir vekalet ilişkisi olup olmadığını bilemediğimizden dolayı tereddüt yaşamaktayım. Yani, biz icra takibini başlattıktan sonra B şahsı A ile aralarında vekalet olduğundan bahisle icra mahkemesinde takibi iptal ettirebilir ve bu durumda aleyhimize tazminat hükmedilmesinden korkmaktayım.
Benzer durumu daha önce yaşamış olan meslektaşlarım fikirlerini beyan ederse sevinirim. Saygılar.
|