Mesajı Okuyun
Old 23-05-2012, 12:43   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan GBB
Merhaba arkadaşlar, bana gelen birkaç davada takıldığım ve tereddüte düştüğüm bir konuda benzer durumu yaşayan biri, deneyimlerini benimle paylaşırsa çok sevinirim.Konu:
Müvekkilin işvereni, zarar etme nedeniyle işyerini tamamıyla kapatma yoluna giderek işçilere 2 aylık ihbar önelleri vermiş ve toplu işten çıkarma yoluna gitmiştir.Ancak işveren, iş güvenliği hükümlerinin sonuçlarından kaçınmak amacıyla aslında kendisine ait başka bir tesiste faaliyetlerine devam edecektir.Bu husus da tüm işçiler tarafından ortada dönen konuşmalar ve taşınma süreci sebebiyle bilindiğinden hatta bazı işçilerle de diğer yerde çalışmaya devam edileceğinin duyulması ve bu tür bir izlenim verildmesi sebebiyle fesih ihbarını alan ve işyerinde ihbar öneli sonuna kadar çalışan işçiler hem diğer işyerine alınma umuduyla hem de yanlış yönlendirilmeleri sebebiyle feshin, ihbar süresinin sonunda gerçekleşeceği düşüncesiyle feshin tebliği tarihinden itibaren dava açmaları gereken 30 günlük süreyi kaçırmıştır.Yaptığım araştırmalarda feshin ihbar önelinin sonunda değil de tebliğ alındığı tarihte gerçekleştiğine ve bu süreden itibaren 30 gün içinde dava açılması gerektiğine dair yargı kararlarına ulaştım.
Toplu işçi çıkarmada sözkonusu dava açma süresine dair farklı bir düşüncesi veya bilgisi olanların yardımcı olmasını rica ediyorum,saygılarımla

Meslektaşım toplu işçi çıkarmalarda elbette sürede farklılık vardır. 29. maddeyi incelerseniz göreceksiniz. Toplu işçi çıkarmalarda (ben burada teknik olarak toplu işçi çıkarmadan bahsediyorum - yani 29. maddedeki işçi sayılarının oranlarında işçi çıkarmadan - ) işveren tarafından bu isteğin 30 gün öncesinden bölge müdürlüğüne, Türkiye İş Kurumu'na bildirilmesi gerekmektedir. 5. fıkrada da fesih bildirimlerinin işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden 30 gün sonra hüküm doğuracağı açıkça yazılıdır. Yani 17. maddedeki 2,4,6 ve 8 haftalık bildirim süreleri, bu 30 gün geçtikten sonra işlemeye başlar. Hızlıca değerlendirin, 6. fıkradaki işyeri kapatılması halini ve yeniden işçi alma durumlarını irdeleyin derim. Saygılar.