Mesajı Okuyun
Old 22-05-2012, 14:10   #1
avbf

 
Varsayılan kiralayan kiracı

Değerli Meslekdaşlarım yardımlarınız için şimdidien çok teşekkür ederim.

Müvekkil (M şirketi ) kamu hizmeti de veren bir A.Şirketinten yapılması muhtemel dükkanı kiralamak için kira bedeli olarak yüklü birmeblağ peşin ödeyerek kiralamıştır.Aralarında sözlü kira akdi vardır. Ancak kiralayan A.Ş. müvekkile kiralamayı vaadettiği dükkanı başka bir firmaya ( B şirketi ) yap,işlet devret modeli ile yaptırmış ve bu firma müvekkile bir adet dükkan vermiştir.Müvekkil bu dükkanı kullanmaya devam ederken ,sanayi sitesini yapan, işleten, yöneten B şirketi ile kiralayan A.Şirketi müvekkilin araçlarının siteye girişinin engellemeye başlamıştır. Ticaret yapan müvekkil bu engellemeden zarar görmektedir. Müvekkilin araçlarının , siteye girişinin engellenmesini önlemek amacıyla Kat Mülikiyeti kanunun m.33 göre hakimin müdahalesini talep ettik. Ancak taşınmazın bulunduğu sanayi sitesinin Kat mülkiyeti,kat irtifakı ,inşaat ruhsatının bile olmadığı ortaya çıkınca dava reddedildi.
Bu durumda ne yapmamız gerekiyor.Müvekkil acilen tedbirli dava açmamızı istiyor.
Düşündüğümüz yollar şunlar; 1- Ave B şirketine karşı müdahalenin men'i davası açılarak engellemenin kaldırılması talep edilebilir mi ?Taraflar şirket olduğu için Asliye Hukuk mu Asliye Ticaret mi görevlidir?

2- Kiralayan A şirketi ise ,siteyi yapan,işletenikiaraya veren B şirketi bize karşı alt kiralyan konumunda ise BK. m .249 göre kiralayanın kiralananı kullanmaya elverişli halde tutma yükümlülüğüne uygun hareket etmesi mi ,akde aykırılığın giderilmesi mi istenmeli ?

Bu konudaki görüşlerini paylaşırsanız çok sevineceğiz.Teşekkürler.